Η χθεσινή βραδιά του Τσάμπιονς λιγκ ανήκε στους Αγγλους. Η Λίβερπουλ ήταν φαβορί απέναντι στην Πόρτο και την καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες: αν κατέβασε το πόδι από το γκάζι είναι γιατί δεν φοβάται τίποτα και στη ρεβάνς. Στο άλλο ματς, το αγγλικό ντέρμπι Τότεναμ – Μάντσεστερ Σίτυ, φάνηκε ότι αν υπάρχει μια ομάδα ικανή να στερήσει από τον Πεπ Γκουαρντιόλα τη συμμετοχή σε ένα τελικό του Τσάμπιονς λιγκ αυτή δεν μπορεί παρά να είναι αγγλική, όπως και πέρυσι.
Οι αγγλικές ομάδες ξέρουν τη Σίτυ πολύ καλά και αυτό μετράει: δεν ξέρω αν η Τότεναμ θα καταφέρει να την αποκλείσει, όπως πέρυσι η Λίβερπουλ, αλλά της έδειξε ότι δεν τη φοβάται. Γλύτωσε το γκολ στο πέναλτι του Αγκουέρο, έχασε τον Κέιν από τραυματισμό σοβαρό, αλλά δεν έχασε ποτέ τη συνοχή της και δεν την άφησε να τρέξει – ελάχιστες ευρωπαϊκές ομάδες μπορούν να το καταφέρουν. Άλλωστε φέτος αγγλική ομάδα έχει αποκλείσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μόνο ο Ολυμπιακός – την πρωτάρα Μπέρνλι.
Αν σκεφτείς ότι πριν συναντήσει τον Ολυμπιακό, αυτή είχε αποκλείσει την μελλοντική πρωταθλήτρια Τουρκίας Μπασακσεχίρ, το λες και κατόρθωμα κι ας μην έχει η Μπέρνλι την ευρωπαϊκή πείρα της ελληνικής ομάδας. Οι Αγγλοι απολαμβάνουν φέτος την ηγεμονία τους στην Ευρώπη: έχουμε πρώτα από όλα στο Τσάμπιονς λιγκ την επιστροφή του Big 4.
Το παλιό και το νέο
Για μια γεμάτη τετραετία, από το 2005 μέχρι το 2009, οι Αγγλοι αποκαλούσαν Big 4 την τετράδα των ομάδων τους που έπαιρνε μέρος στο Τσάμπιονς λιγκ. Εκείνο το Big 4 τo αποτελούσαν η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Αρσεναλ και η Λίβερπουλ. Φέτος απλά στη θέση της Αρσεναλ υπάρχει η Τότεναμ και στη θέση της Τσέλσι η Μάντσεστερ Σίτυ. Αλλά ο τρόμος που προκαλεί το Big 4 είναι ο ίδιος. Οι μεγάλες προκρίσεις των ομάδων τους φέτος είναι μια θεαματική συνέχεια των σπουδαίων περσινών τους κατορθωμάτων κι αυτό από μόνο του δείχνει ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε γιγάντιες συμπτώσεις.
Πέρυσι οι Αγγλοι είχαν πέντε δικές τους ομάδες στους 16 – και μάλιστα όλες είχαν κάνει καταπληκτικά πράγματα στη φάση των ομίλων. Η Σίτυ είχε κάνει ένα επιβλητικό πέρασμα από την Νάπολι, που όταν αγωνίστηκε μαζί της ήταν, τότε, η πιο φορμαρισμένη ιταλική ομάδα έχοντας πίσω της τη Γιούβε στο Καμπιονάτο. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Μουρίνιο στον πάγκο, είχε καθάρισε την Μπενφίκα με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους. Η Τότεναμ είχε ρίξει στο καναβάτσο την Ρεαλ Μαδρίτης με χαρακτηριστική ευκολία και ήταν η μόνη ομάδα που είχε κερδίσει τον Ρονάλντο και τους υπόλοιπους πρωταθλητές Ευρώπης στο Τσάμπιονς λιγκ. Η Λίβερπουλ είχε φορτώσει γκολ και την αδύναμη Μάριμπορ και την φιλόδοξη Σπαρτάκ Μόσχας και είχε παίξει δυο καταπληκτικά ματς με τη Σεβίλλη. Ακόμα και η Τσέλσι, που δεν τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της είχε αποκλείσει την Ατλέτικο Μαδρίτης του Σιμεόνε που συνέχισε στο Γιουρόπα λιγκ και το κατέκτησε.
Η συνέχεια δεν ήταν εξίσου καλή. Από την πεντάδα της αγγλικής παρουσίας στους 16 έφτασαν στα προημιτελικά μόνο δυο ομάδες. Η Τότεναμ έπεσε πάνω στην Γιουβέντους και πλήρωσε την απειρία της. Η Τσέλσι αποκλείστηκε από την σοβαρή, αλλά όχι θεαματική Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα είχε πάει μάλλον χειρότερα, αφού την είχε αποκλείσει η Σεβίλλη κερδίζοντας την στο Ολντ Τράφορντ. Είχαν προκριθεί στους 8 η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτυ που στα προημιτελικά αγωνίστηκαν μεταξύ τους: η Λίβερπουλ έφτασε στον τελικό. Φέτος η Τσέλσι είναι στο Γιουρόπα λιγκ. Οι άλλοι τέσσερις όμως επέστρεψαν. Και συνέχισαν να κερδίζουν προκρίσεις θεαματικότατες.
Η Λίβερπουλ στους 16 απέκλεισε την Μπάγερν κερδίζοντας την στο Μόναχο. Η Λίβερπουλ, παρά το 0-0 του πρώτου αγώνα, επέβαλε στη ρεβάνς το ρυθμό της: έτρεξε περισσότερο, πίεσε περισσότερο, έμεινε ψύχραιμη ακόμα κι όταν ισοφαρίστηκε κόντρα στη ροή του ματς. Ο Μπεκενμπάουερ έδωσε συγχαρητήρια στον Κλοπ και θυμήθηκε ότι η Μπάγερν κάποτε ήταν να τον προσλάβει, αλλά προτίμησε τον Κλίνσμαν – τον «λάθος Γιούργκεν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η Τότεναμ, που είχε έρθει και πρώτη στον όμιλό της, διέλυσε την φορμαρισμένη τον Μάρτη Μπορούσια Ντόρτμουντ. Η Σίτυ τρόμαξε την Ευρώπη με τις εμφανίσεις της κόντρα στη Σάλκε: στη Γερμανία την κέρδισε με ανατροπή παίζοντας με παίκτη λιγότερο και στη ρεβάνς της έβαλε επτά γκολ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκλεισε την Παρί με νίκη στο Παρίσι, μολονότι τραυματισμοί και συγκυρίες την υποχρέωσαν να παίξει με τους αναπληρωματικούς της: όλοι μιλήσαμε για θαύμα, αλλά αν δεις τι συμβαίνει θαύμα μοιάζει πλέον να αποκλειστεί αγγλική ομάδα από κάποια που δεν αγωνίζεται στην Πρέμιερ λιγκ. Εχω μεγάλη περιέργεια για το τι θα συμβεί στο ζευγάρι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπαρτσελόνα.
Ποντάρουν στην αυτοκαταστροφή τους
Ο τελικός του Τσαμπιονς λιγκ γίνεται βέβαια τον Ιούνιο και μέχρι τότε πολλά μπορεί ν αλλάξουν: όπως αποδείχτηκε και στη φάση των 16 τα προγνωστικά είναι τρομερά δύσκολα, αλλά η πρόοδος των Αγγλων στη διοργάνωση είναι εντυπωσιακή και καμία χώρα δεν μπορεί να τους ακολουθήσει. Είναι αλήθεια ότι η Σίτυ, όπως όλες οι ομάδες του Πεπ, μπορεί, ακόμα κι αν αποκλείσει την Τότεναμ, στα ημιτελικά να φτάσει άδεια απο ενέργεια. Κανείς δεν ξέρει αν ο Σολσκίερ θα έχει το καθαρό μυαλό που τα νοκ άουτ απαιτούν, αφού η εμπειρία του λείπει. Η Τότεναμ μπορεί να αποκλειστεί τη Σίτυ και μετά να αποκλειστεί από οποιοδήποτε βρει στα ημιτελικά και η Λίβερπουλ μπορεί να μπλέξει με το πρωτάθλημα, που τόσο της λείπει, και να χάσει το μυαλό της. Αλλά όλα αυτά αφορούν τους ίδιους τους Αγγλους και δεν είναι λογικό να ποντάρεις στην αυτοκαταστροφή τους. Η αλήθεια είναι ότι όλοι είναι φέτος ακόμα καλύτεροι από πέρυσι. Η Τότεναμ δεν εξαρτάται από τον Χάρι Κέιν και το έδειξε. Η Σίτυ τα κυνηγάει όλα και όλα μπορεί να τα πάρει. Στην Γιουνάιτεντ δεν υπάρχει ο Μουρίνιο για να τον τρελάνουν οι παίκτες και οι τηλεσχολιαστές και η Λίβερπουλ που βελτιωθεί στην άμυνα δεν έχει τερματοφύλακα τον Κάριους – έχει τις περσινές της αρετές αλλά όχι τις περσινές της αδυναμίες.
Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο
Ολοι έχουν φιλοδοξίες και φυσικά πολλά χρήματα. Οι Αγγλοι πουλάνε ποδόσφαιρο και το πουλάνε καλύτερα από όλους. Πριν δέκα μέρες η Telegraph έκανε γνωστό πως η Πρέμιερ λιγκ ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις της με τους ενδιαφερόμενους και πούλησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του αγγλικού πρωταθλήματος εισπράττοντας το υπέρογκο ποσό των 4.6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μιλάμε για συμφωνίες που η Πρέμιερ λιγκ έκλεισε με συνδρομητικά κυρίως τηλεοπτικά κανάλια που δραστηριοποιούνται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, εκτός Αγγλίας. Φέτος όποιος κερδίσει την Πρέμιερ λιγκ θα πάρει 30 εκατ ευρώ περισσότερα από το νικητή του Τσάμπιονς λιγκ – οι Αγγλοι θα το μετατρέψουν σιγά σιγά σε FA Cup!