Ένα ουσιαστικό ερώτημα που τίθεται ενόψει της νέας χρονιάς είναι ποιο μοντέλο σκοπεύει να ακολουθήσει ο ΑΠΟΕΛ στο κεφάλαιο της στελέχωσης του ρόστερ και πιο συγκεκριμένων σε αυτό των μεταγραφών. Στη χρονιά που διανύουμε η διοίκηση Πετρίδη μέσω των λανθασμένων επιλογών της σε άτομα αναγκάστηκε να απολύσει δυο προπονητές και ένα τεχνικό διευθυντή!
Η ομάδα μας ουσιαστικά κινήθηκε σε δύο εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες αφού στην αρχή τις χρονιάς ο τεχνικός διευθυντής Μαντούκα έκανε κουμάντο με τον Πασιένσια να έχει συμπληρωτικό ρόλο στην επιλογή κάποιων παικτών. Ο τραγικός απολογισμός των δυο έφερε σε χρόνο ρεκόρ την αλλαγή προσώπων και τρόπου λειτουργίας αφού τον Σεπτέμβριο επιστρατεύτηκε ο συγκεντρωτικός Κετσπάγια. Οι διάφοροι σκάουτερς αποτέλεσαν παρελθόν ενώ και η επιτροπή προγραμματισμού είχε περισσότερο διεκπεραιωτικό ρόλο.
Η πρόσληψη Κρίστιανσεν δημιουργεί δεδομένα τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη έτσι ώστε η διοίκηση και ουσιαστικά ο ΑΠΟΕΛ να μην βρεθεί εκ νέου σε λίγους μηνες ενώπιων δύσκολων αποφάσεων. Ο συγκεκριμένος προπονητής ήταν εκ των πρωταγωνιστών του πετυχημένου μοντέλου της ΑΕΚ όπου τα καθήκοντα του ξεκινούσαν και τελειώναν στο λεγόμενο coaching. Αυτός που έπαιρνε τις αποφάσεις όσον αφορά τη στελέχωση του ρόστερ ήταν ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας.
Θα αλλάξει αυτό στον ΑΠΟΕΛ ή ο Κρίστιανσεν θα έχει πλέον πιο διευρυμένα καθήκοντα;
Έχει ο Δανός προπονητής τη δυνατότητα και το δίκτυο συνεργατών για να εισηγηθεί και να αξιολογήσει παίκτες;
Ποιος θα είναι ο ρόλος του Σάμπουριτς στο συγκεκριμένο αν τελικά παραμείνει και τη νέα χρονιά;
Γίνεται αντιληπτό ότι ο τρόπος λειτουργίας είναι πιο σημαντικός και καθοριστικός από οτιδήποτε άλλο αφού είναι μέσω αυτού που ίσως καταφέρουμε να ενισχυθούμε σε ουσιαστικό βαθμό και ιδανικά με το αποδεκτό κόστος.