Ο σπουδαίος Ρίνους Μίχελς με την εφαρμογή του «ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου» (Total Football) έδωσε νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο συντρίβοντας το… κατενάτσιο. Έγραψε την δική του ιστορία και δικαιολογημένα κατέλαβε μία θέση στο πάνθεον των κορυφαίων δασκάλων του ποδοσφαίρου.
Ένας άλλος συμπατριώτης του, ο Βίλ Κέρβερ, ο οποίος έφτασε στο peak της καριέρας του στα μέσα της δεκαετίας του ’70 αναλαμβάνοντας την Φέγενορντ δεν κατόρθωσε να φτάσει στο ίδιο επίπεδο αναγνωρισιμότητας μολονότι έβαλε τα θεμέλια μίας μοναδικής προπονητικής διδασκαλίας, η οποία βρίσκει σήμερα την εφαρμογή της σε ομοσπονδίες όπως είναι οι γαλλική, αυστραλιανή, κινέζικη, ιαπωνική αλλά και σε περιώνυμους συλλόγους (Μπάγερν Μονάχουμ. Νιούκαστλ και Άρσεναλ).
Ο Άριεν Ρόμπεν αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της σχολής Κέρβερ. Ο ξεχασμένος Ολλανδός ήρωας, Βιλ Κέρβερ ήταν εκείνος που ανέλαβε την ποδοσφαιρική καθοδήγηση του σούπερ σταρ της Μπάγερν Μονάχου.
Ο Ρόμπεν χάρη στις πρωτοποριακές μεθόδους του μεγάλου προφέσορα του ολλανδικού ποδοσφαίρου έλαβε την κατάλληλη αγωγή στην γενέτειρα του, Μπέντουμ.
Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Κέρβερ, οι ρηξικέλευθες ιδέες του για το ποδόσφαιρο βρίσκουν εφαρμογή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ο Βιλ Κέρβερ γεννήθηκε στο Κερκράντε στις 3 Δεκεμβρίου 1924. Αγωνίστηκε στις Μπλαϊζερχέιντ και Ραπίντ JC (μετέπειτα Ρόντα).
Με την τελευταία κατέκτησε το πρωτάθλημα Δανίας το 1956. Τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του φτάνοντας το 1974 στο σημείο να κατακτήσει το Κύπελλο UEFA με την Φέγενορντ.
Σε αντίθεση με τον πολυδιαφημισμένο Ρίνους Μίχελς και το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» που εισήγαγε, ο Κέρβερ έμελλε να μείνει στη σκιά του.
Το 1975 ανέλαβε την Εθνική Ινδονησίας (1975/76) για να επιστρέψει την επόμενη σεζόν στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στην Γκο Αχέντ Ιγκλς.
Ο Κέρβερ μεταξύ άλλων διετέλεσε τεχνικός σύμβουλος στην Αγγλική αλλά και Σουηδική ομοσπονδία.
Η προπονητική τακτική του τελειοποιήθηκε την δεκαετία του ’70 όπου ανέπτυξε την επαναστατική «Μέθοδο Κέρβερ», ένα λεπτομερές πρόγραμμα προπόνησης που βασίζεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο το οποίο εισήγαγε στη Φέγενορντ.
Η «Μέθοδος Κέρβερ» εστιάζει στην βελτίωση της ατομικής τεχνικής και τις δεξιότητες με την μπάλα ανεξάρτητα από το επίπεδο ικανοτήτων των ποδοσφαιριστών αλλά και στο πως να γίνονται πιο γρήγοροι με αλλά και δίχως την μπάλα.
Η συγκεκριμένη φιλοσοφία αναπτύχθηκε μέσα από την ανάλυση του Κέρβερ κατά την διάρκεια των αγώνων. Ο Πελέ αποτέλεσε μοναδική περίπτωση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με τον Ολλανδό γκουρού της προπονητικής να υποστηρίζει ωστόσο πως το ταλέντο του «Μαύρου Διαμαντιού» αλλά και άλλων θρύλων της εποχής δεν ήταν έμφυτο αλλά μπορούσε να διδαχθεί με έναν ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό τρόπο.
Η συγκεκριμένη τεχνική που ανέπτυξε, υπαγόρευσε μία δομημένη, πυραμιδική μέθοδο ξεκινώντας από ασκήσεις δεξιοτεχνίας με την μπάλα, έχοντας ως γνώμονα την μαζική επιθετική ανάπτυξη της ομάδας.
Αυτό συνέβαινε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μεταβιβάσεις, την πάσα, την κίνηση, την ταχύτητα αλλά και τα τελειώματα.
Στα χρόνια που ακολούθησαν η συγκεκριμένη προπονητική μέθοδος γιγαντώθηκε χάρη στον Άλφρεντ Γκαλούστιαν και τον πρώην παίκτη της Τσέλσι, Τσαρλς Κουκ οι οποίοι το 1984 ίδρυσαν την σχολή «Coerver Coaching» τελειοποιώντας ουσιαστικά την διδασκαλία του Κέρβερ.
Έτσι σχημάτισαν ένα αυστηρό πρόγραμμα ποδοσφαιρικής κατάρτισης που έχει εξαχθεί σε όλο τον κόσμο.
Χώρες όπως οι Η.Π.Α., Κίνα και Ιαπωνία έχουν υιοθετήσει το πρόγραμμα, το οποίο εφάρμοζαν οι Ρενέ Μόλενστιν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρικάρντο Μονίς στην Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ.
Ο Κέρβερ παρά τις καινοτομίες που εισήγαγε δεν κατάφερε να λάβει ποτέ την αναγνώριση που του άξιζε, μολονότι έχει θέση δίπλα σε ιερά τέρατα της προπονητικής στην «χώρα της τουλίπας», όπως είναι οι Ρίνους Μίχελς, Γιόχαν Κρόιφ, Γκους Χίντινγκ, Λίο Μπενάκερ και Λουίς Φαν Χάαλ.
Παραδόξως η ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία προσπέρασε τον Κέρβερ θεωρώντας πως ο υπερβάλλων ζήλος που επεδείκνυε αναφορικά με τις τεχνικές του κατευθύνσεις ενδεχομένως να μην ταίριαζε με το προφίλ των σπουδαίων Ολλανδών διεθνών της εποχής.
Ο «Αϊνστάιν του ποδοσφαίρου», όπως αποκάλεσαν τον Κέρβερ ήταν ένας από τους πρώτους προπονητές που προσέγγισαν το ποδόσφαιρο ως επιστήμη και όχι ως τέχνη, καμαρώνοντας για την εξέλιξη της καριέρας του Άριεν Ρόμπεν, ο οποίος θεωρείται δικαιολογημένα δικό του δημιούργημα.
Αρκετά χρόνια προτού ο Ρόμπεν, καθιερωθεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ένας άλλος μαθητής του, ο Μπούντεβαϊν Ζέντεν έκανε στο Μουντιάλ της Γαλλίας (1998) την αρχή.