Αναλύοντας τα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές των μεγάλων συλλόγων της Ευρώπης, η εταιρία «KPMG Football Benchmark» παρουσίασε οικονομικά δεδομένα σχετικά με τις πολιτικές πώλησης των εισιτηρίων τους. Η εταιρία ανέλυσε ξεχωριστές οικονομικές παραμέτρουν κι εξέτασε τα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται σήμερα και σύμφωνα με τις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια.
Λαμβάνοντας υπόψιν βασικά πέντε συγκεκριμένες, εξήγαγε στη συνέχεια συμπεράσματα σχετικά με τις τιμές στις οποίες προσφέρει εισιτήρια στους φιλάθλους της, καθώς και σε ποιά ομάδα βρίσκονται οι πιο οικονομικές επιλογές.
Αυτές οι παράμετροι είναι οι εξής: 1) Κερδοφορία, που σχετίζεται με τη σχέση μισθών-εσόδων, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία δυο χρόνια, 2) δημοφιλία, σύμφωνα με τους καταγεγραμμένους followers στα social media, 3) προοπτική, που διακρίνεται απ’ την αγοραστική αξία των παικτών των συλλόγων, σύμφωνα με το Transfermarkt, 4) τηλεοπτικά δικαιώματα, σύμφωνα με τις συμφωνίες των πρωταθλημάτων για τα επόμενα χρόνια, 5) κατάσταση ιδιοκτησίας γηπέδων, που αποτελεί και βασική πηγή εσόδων για αρκετούς συλλόγους.
Όπως φαίνεται κι απ’ το διάγραμμα που ακολουθεί, η επιλογή αγοράς εισιτηρίου στο γήπεδο της Μπάγερν Μονάχου, της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης αποτελεί την πιο «value for money» επιλογή στην ποδοσφαιρική ελίτ. Δεδομένων μάλιστα των συνθηκών, το γεγονός πως κάποιος μπορεί να βρει εισιτήριο διαρκείας στο Καμπ Νόου με μόλις 132 ευρώ, καθιστά την πολιτική της Μπαρτσελόνα… αξιοπρόσεκτα λογική!
Οι Μαδριλένοι προσφέρουν επίσης εισιτήρια διαρκείας σε χαμηλές τιμές (223). Αντίθετα, στο Ολντ Τράφορντ για να εξασφαλίσει κάποιος το φθηνότερο, πρέπει να ξοδέψει περίπου το τριπλάσιο ποσό (685).
Για μερικές ομάδες του Καμπιονάτο και της Πριμέιρα Λίγκα, όπως η Μίλαν, η Ίντερ, η Μπενφίκα και η Πόρτο, που ενώ έχουν μεγάλη εμπορική αξία, διαθέτουν εισιτήρια σε αρκετά χαμηλές τιμές, αυτό αποδίδεται μάλλον στα μεγάλης χωρητικότητας γήπεδά τους, που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να γεμίσουν.
Παράλληλο «σύμπαν» η Πρέμιερ Λιγκ
Τα πράγματα είναι αισθητά διαφορετικά στον «κόσμο» της Πρέμιερ Λιγκ. Οι πρώτες πέντε της λίστας των τιμών είναι απ’ την κατηγορία, ενώ το ίδιο ισχύει για τις 7/10. Εκεί, οι τιμές που προσφέρουν ομάδες όπως η Άρσεναλ, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ, η Τσέλσι και η Έβερτον, είναι αναντίστοιχες της οικονομικής τους θέσης και αξίας και ακριβά. Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί πως σε καμία ομάδα του Νησιού, πλην της Μάντσεστερ Σίτι, το φθηνότερο διαρκείας δεν κοστίζει κάτω από 600 ευρώ.
Τούτο είναι απ’ τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία που προκύπτουν απ’ τη μελέτη, αν λάβει κανείς υπόψιν πως τα τελευταία δυο χρόνια, η μερίδα του λέοντος των ομάδων της Αγγλίας εφαρμόζουν μια τακτική «παγώματος» των τιμών, λόγω αντιδράσεων των οπαδών. Εντούτοις δεν παύουν να διαθέτουν τα ακριβότερα στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νέα πρωταθλήτρια, Λέστερ, που παρότι δεν επελέγη ώστε να συμμετέχει στην έρευνα, το φθηνότερο διαρκείας της (509) θα έμπαινε στην πρώτη 10άδα, ψηλότερα δηλαδή από ομάδες σαν τη Γιουβέντους, την Παρί Σεν Ζερμέν ή την Ατλέτικο Μαδρίτης. Υπενθυμίζεται πως οι «αλεπούδες», πριν μόλις δυο χρόνια, αγωνιζόνταν στην Τσάμπιονσιπ…
Πανάκριβη Άρσεναλ
Η Άρσεναλ κατατάγεται στην 5η θέση της λίστας, με αξία 1,663 δις ευρώ. Η χαμηλότερη τιμή στα εισιτήριά της εντοπίζεται… μόλις στα 1.334 ευρώ, σχεδόν έξι φορές περισσότερο απ’ τη Ρεάλ. Συγκριτικά με τους «πολίτες» του Μάντσεστερ, παρότι οι «κανονιέρηδες» υπερέχουν ελαφρώς σε αξία (σ.σ η Σίτι βρίσκεται στα 1.620), έχει τριπλάσιες τιμές στα διαρκείας. Τέλος, η Τότεναμ βρίσκεται στη 12η θέση σε χρηματιστηριακή αξία και έχει τα δεύτερα ακριβότερα διαρκείας…
Μπουντεσλίγκα, ο «φτωχός συγγενής»
Ενδεικτική είναι μια σύγκριση ανάμεσα στους συλλόγους της Αγγλίας κι αυτούς της Γερμανίας. Για την ακρίβεια, εκεί εντοπίζεται η απόσταση ανάμεσα στη… μέρα και τη νύχτα! Στη λίστα με τις 32 ομάδες που εξετάστηκαν, απ’ το ακριβότερο προς το φθηνότερο, η Ντόρτμουντ βρίσκεται στην 24η θέση, η Σάλκε στην 27η και η πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάγερν Μονάχου, με το πανάκριβο στόχο και με συνεχείς παρουσίες στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, στην 29η…
Παρότι το άρθρο εξετάσει οικονομικά στοιχεία των πιο ακριβών ποδοσφαιρικών συλλόγων στην Ευρώπη, πρέπει να σημειωθεί, όπως τονίζουν οι αναλυτές, πως στον αθλητισμό τα στοιχεία είναι αρκετά ευμετάβλητα. Επομένως, είναι δύσκολο να προβλεφθεί κατηγορηματικά και με ακρίβεια η οικονομική τους κατάσταση στο μέλλον.