Η ιστορία του έγκαιρου προγραμματισμού είναι πονεμένη και τη ζούμε κάθε χρόνο. Επί Γιοβάνοβιτς το όλο θέμα απέκτησε διαστάσεις μύθου αλλά και διακωμώδησης αφού ο Σέρβος είχε τους δικούς τους απαράβατους κανόνες που εκ των πραγμάτων έκαναν τον Αύγουστο ακόμα πιο καυτό και καθοριστικό.
Το θέμα συζήτησης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι αν άργησε ο ΑΠΟΕΛ να ενσωματώσει στο ρόστερ του τον αριστερό μπακ και τον επιθετικό που θέλει απεγνωσμένα. Πολλοί οπαδοί μας ωρύονται και θεωρούν ότι έχει ήδη χαθεί το τρένο των ομίλων, ενώ η διοίκηση και οι προπονητές ισχυρίζονται ότι ο Ιούνιος δεν είναι μήνας που μπορείς εύκολα να κλείσεις αξιόλογους παίκτες.
Επειδή η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, ίσως να έχει σημασία να μας προβληματίσει μια άλλη πτυχή που σχετίζεται με το μεταγραφικό πλάνο και τον όλο τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαιρικού ΑΠΟΕΛ.
Ο Κρίστιανσεν για πρώτη φορά στη σύντομη προπονητική του καριέρα καλείται να πάρει στρατηγικές αποφάσεις σε θέματα στελέχωσης ενός ρόστερ. Ως βοηθός προπονητής στην Al Jazira σίγουρα δεν είχε τέτοια ευθύνη, ενώ στη διετία που εργάστηκε στην ΑΕΚ ήταν ο τεχνικός διευθυντής αυτό που αποφάσιζε για τις μεταγραφές. Μπορεί να συμφωνούσαν στις θέσεις που υπάρχει ανάγκη αλλά αυτός που είχε την ευθύνη εξεύρεσης και απόκτησης ήταν ο Ρόκα.
Φέτος ο Κρίστιανσεν καλείται να εντοπίσει, να αξιολογήσει και να αποφασίσει για το ποιοι παίκτες είναι οι καταλληλότεροι να ενταχθούν στο ρόστερ του ΑΠΟΕΛ. Και όλα αυτά ενώ μέσω οικονομικών δεδομένων που σχετίζονται με την έλλειψη ρευστού αλλά και της πρόθεσης για μείωση του μισθολογίου.
Ο πρωτάρης σε αυτό το θέμα Κρίστιανσεν έχει τη βοήθεια του Σάμπουριτς ο οποίος δεν είναι και ο πιο έμπειρος τεχνικός διευθυντής αφού οι όποιες γνώσεις τους στο συγκεκριμένο θέμα πηγάζουν από τη θητεία του ως προπονητής σε κάποιες ομάδες.
Είναι για αυτό που ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Κρίστιανσεν θα είναι να ανταποκριθεί θετικά σε αυτό το κομμάτι αφού για τα υπόλοιπα (προπονητική, διαχείριση παικτών) έχει πολύ περισσότερες και καλύτερες παραστάσεις και εμπειρίες.