Ένα από τα θέματα που συζητούνται όσον αφορά τον Βάτερμαν είναι η συνήθεια του να διώχνει με γροθιές την μπάλα τις περισσότερες φορές που γίνεται σέντρα στην περιοχή του. Ο Ολλανδός σε συνέντευξη δίνει τη δική του εξήγηση ενώ δίνει και τη δική του ερμηνεία για τη διαφορά του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη σε σχέση με το πρωτάθλημα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Βάτεμαν στη Σημερινή:
– Ποιες οι πρώτες σου εντυπώσεις από τον ΑΠΟΕΛ και το κυπριακό ποδόσφαιρο; Τα πράγματα είναι όπως τα περίμενες;
«Το ποδόσφαιρο είναι ποδόσφαιρο. Παντού είναι το ίδιο. Η προσαρμογή μου είναι διαφορετική, αλλά δεν είναι άσχημη. Είμαι εδώ για το ποδόσφαιρο και αυτό είναι το πιο σημαντικό».
– Ρώτησες για τον ΑΠΟΕΛ πριν πάρεις την τελική σου απόφαση;
«Ρώτησα, αλλά έπρεπε να αποφασίσω πολύ γρήγορα και δεν είχα τον χρόνο να μάθω πολλές πληροφορίες. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, αλλά ναι, ρώτησα έναν ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε παλαιότερα εδώ, τον Σίπο. Μου είπε πολύ καλά σχόλια για τον ΑΠΟΕΛ και γενικότερα για τη ζωή στην Κύπρο, που είναι ιδανική να μεγαλώσει κάποιος τα παιδιά του. Είναι πολύ καλά».
– Είχες δεχτεί πρόταση από τον ΑΠΟΕΛ και προηγουμένως, έτσι δεν είναι;
«Ναι, αλλά εκείνο το διάστημα είχα συζητήσεις με άλλες ομάδες και είχα κι άλλες επιλογές. Όμως, τελικά αποφάσισα να έρθω στον ΑΠΟΕΛ που είναι και το πιο σημαντικό. Μία επιλογή που αποδείχτηκε σωστή».
Κύπρος και Ευρώπη
– Οι μέχρι τώρα εύκολες νίκες στο πρωτάθλημα θεωρείς ότι αντικατοπτρίζουν τη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ του ΑΠΟΕΛ με τις υπόλοιπες ομάδες;
«Κοίταξε, στα πλείστα παιχνίδια που δώσαμε μέχρι στιγμής φάνηκε ότι υπάρχει κάποια διαφορά δυναμικότητας. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί η μεγάλη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ του επιπέδου στην Ευρώπη σε σχέση με την Κύπρο. Και ακριβώς το ίδιο αντιμετώπισα όταν αγωνιζόμουν στην Τουρκία, όπου το επίπεδο του πρωταθλήματος ήταν χαμηλό σε σχέση με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό είναι κάτι που το συναντάς παντού. Στο πρωτάθλημα, θεωρώ ότι μέχρι στιγμής πάμε καλά, όμως υπάρχουν ακόμα αρκετά περιθώρια βελτίωσης».
– Έχεις μια εικόνα από τη δυναμικότητα των ομάδων. Ποιες νομίζεις θα διεκδικήσουν τον τίτλο με την ομάδα σου;
«Θεωρώ ότι εάν είμαστε σοβαροί καθ’ όλην τη διάρκεια του πρωταθλήματος, στο τέλος εμείς θα κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Δεν βλέπω τι κάνουν οι άλλες ομάδες, αλλά το τι κάνει η δική μου ομάδα».
– Δείχνετε δύο πρόσωπα μέχρι τώρα. Μέτριες εμφανίσεις στην Ευρώπη και πολύ καλές στο κυπριακό πρωτάθλημα. Για ποιο λόγο νομίζεις;
«Διότι το επίπεδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι υψηλότερο σε σχέση με την Κύπρο. Με όλο τον σεβασμό προς τις ομάδες που παίζουν σήμερα στην πρώτη κατηγορία, αλλά στην Ευρώπη είναι αρκετά διαφορετικό. Άρα για να καταφέρουμε πάλι κάτι στην Ευρώπη, πρέπει να εξελιχθούμε, να δουλέψουμε και να βελτιωθούμε, ώστε να έχουμε καλύτερη απόδοση και εμφανίσεις. Μπορούμε να το κάνουμε. Παίξαμε άσχημα στα πρώτα παιχνίδια με Σάλκε και Σπάρτα, υπήρχαν και προσωπικά λάθη. Αλλά σίγουρα δεν ήταν εύκολα παιγνίδια. Χρειάζεται χρόνος για να παίξεις άνετα με αυτές τις ομάδες, που το επίπεδό τους είναι πιο υψηλό».
Πάρντο και συναγωνισμός
– Με το καλημέρα πήρες φανέλα βασικού στην ομάδα και δεν έχασες ούτε λεπτό συμμετοχής. Το περίμενες;
«Το περίμενα και ήρθα γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε. Για να παίξω ποδόσφαιρο. Ήμουν προετοιμασμένος γι’ αυτό».
– Σύντομα επιστρέφει και ο Πάρντο. Θα αυξηθεί ο συναγωνισμός. Σου προσθέτει πίεση αυτό;
«Όχι καθόλου. Γιατί να μου βάζει πίεση;»
– Γιατί από πολλούς θεωρείται ο πρώτος τερματοφύλακας…
«Αυτό θα το δούμε. Εγώ ήρθα για να είμαι ο πρώτος, αλλά αυτό θα το κρίνει ο προπονητής».
– Ποιες οι προσωπικές σου φιλοδοξίες;
«Δεν έχω πλέον άλλα όνειρα. Είμαι 31 χρονών (γέλια)».
– Ναι, αλλά ένας καλός τερματοφύλακας μπορεί να αγωνίζεται μέχρι τα 40…
«Ισχύει αυτό. Όσο μου επιτρέπει το σώμα μου και είμαι σε καλή κατάσταση, αλλά και το αγαπά η καρδιά μου θα παίζω ποδόσφαιρο».
– Πέραν από τον Πάρντο, υπάρχουν ακόμα τρεις τερματοφύλακες. Οι Κοδίνα, Κίσσας και Τασουρής…
«Ναι. Έτσι πρέπει να είναι σε κάθε μεγάλη ομάδα. Να έχει πολλούς παίκτες σε κάθε θέση. Μπορώ να πω ότι όλοι είναι πάρα πολύ καλοί τερματοφύλακες και εγώ είμαι καλός, αλλά αυτός που είναι καλύτερος θα αγωνίζεται».
– Για τον νεαρό Τασουρή που είναι ανερχόμενο ταλέντο, ποια η άποψή σου;
«Κατ’ αρχάς είναι πάρα πολύ καλό παιδί και τον συμπαθώ αρκετά. Ως τερματοφύλακας έχει αρκετό ενθουσιασμό και κίνητρο. Είναι ακόμα πολύ νεαρός και θα έχει τις ευκαιρίες του. Έχω σχηματίσει πολύ καλή εικόνα για την αξία και την προοπτική του ως τερματοφύλακα».
Η «αγάπη» στη «γροθιά»
Ένα θέμα που συζητείται είναι η τάση του Βάτερμαν να διώχνει στις πλείστες περιπτώσεις την μπάλα με γροθιές παρά να την μπλοκάρει, όταν επιχειρεί έξοδο. Ο Ολλανδός τερματοφύλακας δεν δίστασε να το σχολιάσει. «Πιστεύω είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος, ειδικά σε περιπτώσεις που βρέχει ή έχει υγρασία. Δεν νομίζω ότι έκανα λάθη διώχνοντας την μπάλα με τις γροθιές και να μη δεχτούμε κάποιο τέρμα. Η κάθε φάση εξαρτάται από την κάθε περίσταση για την απόφαση που θα πάρει ο τερματοφύλακας».
Πασιένσια vs Kετσπάγια
«Η μεγάλη διαφορά Πασιένσια και Κετσπάγια είναι στην τακτική και στον τρόπο που θέλουν οι ομάδες τους να αγωνίζονται. Αυτό το διαπιστώνει κανείς και από τον τρόπο που παίζαμε με τον προηγούμενο προπονητή και με τον τρόπο που παίζουμε σήμερα. Άρα υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο, αλλά είναι κάτι φυσιολογικό. Ο κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία».