Μια δεύτερη ανάγνωση του πλάνου που παρουσίασε ο Πρόδρομος Πετρίδης δείχνει ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του αντιλαμβάνονται τα χρόνια αλλά και πρόσφατα προβλήματα του ΑΠΟΕΛ. Το ζητούμενο από τη στιγμή που έχουν αναγνωριστεί οι πληγές που δεν μας επέτρεψαν να ξεφύγουμε από τις υπόλοιπες κυπριακές ομάδες είναι πως θα μπορέσει η νέα διοίκηση να κάνει τα λόγια πράξεις. Από τους πέντε πυλώνες που έχουν παρουσιαστεί και αναλυθεί η οικονομική εξυγίανση και η διοικητική αναδιοργάνωση κρίνονται ως οι σημαντικότεροι και καθοριστικότεροι.
Οικονομική εξυγίανση
Οι επισημάνσεις για τα οικονομικά δεδομένα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα διοίκηση είναι ξεκάθαρες και άκρως ανησυχητικές. Το φετινό έλλειμμα ενδέχεται να φτάσει στο τρομακτικό ποσό των 4.000.000 ευρώ. Πρακτικά αυτό θα δημιουργήσει σοβαρό έλλειμμα ρευστότητας στις αρχές του 2014.
Γίνεται αντιληπτό ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι τόσο ασφυκτικά που θα πρέπει άμεσα να γίνουν κάποιες ενέργειες έτσι ώστε όχι μόνο να αποφευχθεί η στάση πληρωμών σε μισθούς αλλά και να μπορέσει να ενισχυθεί σε ουσιαστικό βαθμό η ομάδα.
Η οικονομική εξυγίανση είναι κάτι που πρέπει να αρχίσει άμεσα και ο περιορισμός των εξόδων πρέπει να είναι ουσιαστικός. Εδώ και χρόνια γίνονται σπατάλες. Οι περικοπές σε μισθούς και άλλες δαπάνες είναι αναπόφευκτες αφού μόνο έτσι μπορούν να περιοριστούν τα λειτουργικά έξοδα.
Παρόλο που ο Πετρίδης άφησε να νοηθεί ότι προσανατολίζεται να προχωρήσει άμεσα σε μειώσεις μισθών σε όλους τους ποδοσφαιριστές, το όλο θέμα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και εις βάθος. Είναι φανερό πλέον ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να προσφέρουν ενώ υπάρχουν και αυτοί που παρέμειναν το καλοκαίρι χατιρικός και εις βάρος του ΑΠΟΕΛ. Θα αρκεστούμε στο να πούμε ότι το ξεκαθάρισμα του ρόστερ πρέπει να γίνει προσεκτικά και με πλάνο.
Σε σχέση με έσοδα οι ενέργειες που έχουν ανακοινωθεί δεν πρόκειται να φέρουν άμεσα σημαντικά έσοδα. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η διάθεση των υφιστάμενων αδιάθετων μετοχών στη σημερινή οικονομική συγκυρία είναι καταδικασμένες. Το ίδιο ισχύει και για την πρόθεση επανεξέτασης υφιστάμενων συμβάσεων χορηγιών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Μοναδική προοπτική είναι η σύναψη εμπορικής συμφωνίας με νέους χορηγούς.
Διοικητική αναδιοργάνωση
Η διοικητική αναδιοργάνωση είναι επίσης τεράστιας σημασίας. Ο ΑΠΟΕΛ υποφέρει εδώ και χρόνια από την μη τήρηση ουσιαστικών κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και με τους εκάστοτε διοικητικούς συμβούλους να λειτουργούν αντιπαραγωγικά λόγω της μη διάθεσης τους για καθορισμό ευθυνών και αρμοδιοτήτων.
Ο ΑΠΟΕΛ δεν έχει ξεφύγει από τις υπόλοιπες κυπριακές ομάδες αφού διοικείται με τον ίδιο ερασιτεχνικό τρόπο από την ημέρα που δημιουργήθηκε η εταιρεία. Αναμένουμε κάποιες άμεσες ενέργειες αλλά και τις πρώτες ουσιαστικές αποφάσεις για να δούμε αν τα λόγια γίνουν πράξεις.