Επικίνδυνη δημοσιογραφία

Λάβαμε και ακολουθεί αυτούσια επιστολή που απέστειλε αναγνώστης μας για τον τρόπο που μερίδα αθλητικογράφων επέλεξε να παρουσιάσει τα όσα έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου στη Λεμεσό.

«Στο παιχνίδι Απόλλων – ΑΠΟΕΛ που διεξήχθηκε στο Τσίρειο Στάδιο, το βράδυ του Σαββάτου, διαδραματίστηκαν τα σοβαρότερα επεισόδια των τελευταίων χρόνων, με πρωταγωνιστές τους παράγοντες, τους ποδοσφαιριστές και τους οπαδούς της γηπεδούχου ομάδας. Χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που είδαμε, σε παιχνίδι α’ κατηγορίας, προπηλακισμό του διαιτητή από παίκτες και παράγοντες, ξυλοδαρμό αστυνομικών από παράγοντες ομάδας και είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Αφορμή των επεισοδίων -ή καλύτερα του… πολέμου- που ξέσπασε ψες, τα παράπονα του Απόλλωνα για τη διαιτησία του Μάριου Σταμάτη.

Θα ανέμενε κανείς ότι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου θα κάκιζαν ανεπιφύλακτα και με σθένος την εκδήλωση βίας που εκδηλώθηκε ψες. Περίμενα να διαβάσω άρθρα που να στιγματίζουν τα έκτροπα και να στέλνουν το μήνυμα στους ποδοσφαιρόφιλους -και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους- ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παίρνει κανείς το νόμο στα χέρια του όταν αδικείται -ή πιστεύει ότι αδικείται.

>

Στα πολλά χρόνια που παρακολουθώ ποδόσφαιρο είδα ένα σωρό λάθος σφυρίγματα. Θα αναφέρω εδώ τα πιο χαρακτηριστικά που έγιναν σε ντέρμπι, για να γίνει φανερό τι θέλω να πω:

α) Πριν δύο χρόνια στο Παραλίμνι (ΕΝΠ – Απόλλων) ο Καπιτανής δεν είδε δύο οφθαλμοφανή πέναλτι του Χρίστη Θεοφίλου πάνω στον Κώστα Ηλία (ο Απόλλων πήρε το πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά).

β) Πριν δύο χρόνια στο ΓΣΠ (Χομόνοια – Ανόρθωση) ο Δημητρίου είδε πέναλτι στο πέσιμο παίκτη της Ομόνοιας (Κωνσταντή) στην περιοχή. Αποδείχτηκε λάθος.
γ) Πέρσι στο ΓΣΠ (ΑΠΟΕΛ – Χομόνοια) ο Χαπέσιης υπέδειξε οφσάιντ ένα καθαρό γκολ της Ομόνοιας.

δ) Φέτος στο Παπαδόπουλος (Ανόρθωση – ΑΠΟΕΛ) και στο ΓΣΠ (ΑΠΟΕΛ – Ανόρθωση) δεν υποδείχθηκαν δύο ή τρία συνολικά πέναλτι για το ΑΠΟΕΛ.

ε) Πριν μια βδομάδα στο ΓΣΠ (Χομόνοια – Άρης) ο Σταμάτης δεν έδωσε πέναλτι στον Άρη και κακώς δεν απέβαλε παίκτη της Ομόνοιας. Ο Άρης είχε σφοδρά παράπονα.

Τα παραπάνω ήταν λάθη σοβαρά και οφθαλμοφανή. Λάθη που αποδείχτηκαν από το φακό και φάνηκαν και στο γήπεδο. Νομιμοποιούνταν οι παράγοντες/παίκτες/οπαδοί της Ένωσης, της Ανόρθωσης, της Ομόνοιας, του ΑΠΟΕΛ, του Άρη κ.λπ. να κάνουν τα ψεσινά επεισόδια; Αν ναι, κάθε βδομάδα δεν θα τέλειωναν 2-3 αγώνες και θα είμασταν ο περίγελος της Ευρώπης.

Και ερχόμαστε στα ψεσινά. Ακόμα και δικαιολογημένα παράπονα να είχε ο Απόλλωνας, δεν θα έπρεπε κανένας να αντιδράσει έτσι. Ήταν όμως δικαιολογημένα; Είδα προσεκτικά τον αγώνα και δηλώνω απερίφραστα πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο διαιτητής είχε πολλά λάθη αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αδίκησε τον Απόλλωνα.

α) Σατσιάς και Σαγκόι από τα πρώτα λεπτά του αγώνα αντάλλαζαν λόγια και αλληλοσπρώχνοντας. Και οι δύο έπρεπε να δουν νωρίς κίτρινη για να ηρεμήσουν.

β) Γύρω στο 20 είδε κίτρινη ο Σατσιάς ενώ θα έπρεπε να την είχε δει ο Ασουλίν που πήγε και τον έσπρωξε.

γ) Στο 36 έπρεπε να δει δεύτερη κίτρινη ο Σατσιάς -αλλά η πρώτη δεν ήταν.

δ) Στο Απόλλωνα δόθηκε πέναλτι (ήταν).

ε) Στον ΑΠΟΕΛ δεν δόθηκε πέναλτι από διπλό μαρκάρισμα στον Φερνάντες (ήταν).

στ) Στο β’ ημίχρονο ένα σωρό σκληρά φάουλ και αντεγκλήσεις πέρασαν απαρατήρητα.

ζ) Στο 90 το σκληρότερο φάουλ που έχω δει σε γήπεδο (Σαγκόι πάνω στον Μακρίδη) πέρασε απαρατήρητο, ενώ ήταν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΟΚΚΙΝΗ.

η) Στο 91′ δίνεται πέναλτι στον ΑΠΟΕΛ, αφού ο Μερκής κράτησε τον Τσόροβιτς από τον ώμο και τη μέση. Το αγκάλιασμα τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών. Ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος. Μα οι του Απόλλωνα δεν ήθελαν να το δεκτούν.
θ) Ο Μαραγκός δέχεται -σωστά- δεύτερη κίτρινη αφού κλώτσησε τον Νικολόσκι.

ι) Ο Σαγκόι δέχεται σωστά κόκκινη αφού όταν σφυρίχθηκε φάουλ εναντίον του όρμησε εναντίον του διαιτητή.

Από τα παραπάνω, πού φαίνεται ότι αδικήθηκε η ομάδα της Λεμεσού; Ακόμα κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι το πέναλτι ήταν αυστηρό (γιατί κράτημα υπήρχε), αυτό δικαιολογεί ό,τι ακολούθησε; Παραπάνω παρατέθηκαν λάθη διαιτητών που ήταν ηλίου φαεινότερα και αδικαιολόγητα; Ψες τι το τόσο σοβαρό έγινε, ώστε να κηρυχθεί πόλεμος; Εσείς είδατε τον κ.Ζιβανάρη να μπαίνει στο γήπεδο και να σπρώχνει αστυνόμους και διαιτητές όταν το ΑΠΟΕΛ δεν πήρε πέναλτι που δικαιούνταν -και πάλι στο 90- με την Ανόρθωση;

Εδώ και χρόνια, για σοβαρά λάθη, δεν είδαμε τέτοιες συμπεριφορές. Αλλά ψες θερίσαμε ό,τι έσπειρε ο φανατισμός του κόσμου της Λεμεσού εναντίον της Λευκωσίας και η προκατάληψή τους για την δήθεν παράγκα. Αν δουν ξεκάθαρα, θα διαπιστώσουν ότι και πέναλτι υπήρχε για το ΑΠΟΕΛ (και στο πρώτο ημίχρονο ακόμα ένα) και δίκαια τιμωρήθηκαν οι Μαραγκός και Σαγκόι για τα αδικαιολόγητα νεύρα τους.

Και διερωτώμαι. Εσείς οι δημοσιογράφοι κοιμάστε ήσυχοι, ξέροντας ότι με τα γραφόμενα σας υποκινείτε συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε εγκλήματα; Όταν ένας 16χρονος διαβάσει σήμερα ότι στον Απόλλωνα κάποιοι έβαλαν “μπλόκο” και ότι τα λάθη ήταν εσκεμμένα, ότι ο φιλήσυχος Θεοφίλου αναγκάστηκε να γίνει βίαιος και ότι οι παράγοντες του Απόλλωνα είναι στενοχωρημένοι για τις αδικίες εναντίον της ομάδας τους; Διερωτηθήκατε τι μηνύματα στέλνετε και τι υποθάλπετε με αυτές τις αναφορές; Λυπάμαι πραγματικά γιατί δεν παίρνετε καθόλου σοβαρά το λειτούργημα που ασκείτε και δεν αντιλαμβάνεστε το βαρύτητα των όσων γράφετε στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Είδαμε ψες τα σοβαρότερα επεισόδια των τελευταίων χρόνων, χωρίς καν να υπάρξει αδικία. Ο διαιτητής ευθύνεται επειδή δεν κράτησε το παιχνίδι και δεν έλεγχε τους παίκτες, αλλά οχι επειδή αδίκησε κάποια ομάδα. Ελπίζω να διαβάσετε με σοβαρότητα και προβληματισμό αυτό το άρθρο και να αναρωτηθείτε και για τις δικές σας ευθύνες.»

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!