Θα μπορούσε να καθίσει στα αυγά του. Να απολαύσει τα καλούδια που χάρισε το απύθμενο ταλέντο του. Να ταξιδεύει, να ξενυχτά, να πίνει, να τρώει, να ρουφάει την ζωή ως το μεδούλι. Θα μπορούσε να είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Υπουργός σπορ, θα μπορούσε να είναι… ότι ήθελε. Ο Γκεόργκε Χάτζι δεν είναι απλά ο Πολιούχος του ρουμανικού ποδοσφαίρου για τους συμπατριώτες του, αλλά ένας Θεός με ανθρώπινη υπόσταση.
Σε μία χώρα που οικονομικά με το ένα πόδι ακροβατεί ανάμεσα στα απομεινάρια της εποχής Τσαουσέσκου και με το άλλο πατάει στις μύτες στην Δυτική Ευρώπη, ο Γκεόργκε Χάτζι αποφάσισε να πάρει στις πλάτες του, την τύχη ολόκληρου του ρουμανικού ποδοσφαίρου, χτίζοντας την πιο άρτια ιδιωτική ποδοσφαιρική ακαδημία στον κόσμο, που συναγωνίζεται στα ίσα την Masia, αυτή του Άγιαξ και ότι πιο προηγμένο υπάρχει στον πλανήτη. Μόνος του. Με ίδια κεφάλαια. Χωρίς να έχει πίσω του το έμβλημα κάποιας ομάδας. Μόνο με το όνομα, το μεράκι, την γνώση και την τρέλα του. Η μεταγραφή του 17χρονου Κρίστιαν Μανέα στην Τσέλσι έναντι τριών εκατομμυρίων ευρώ, που επικυρώθηκε την Πέμπτη ήταν η τελευταία απόδειξη ότι κάτι καλό γίνεται εκεί…
Βρισκόμαστε στην πόλη Οβίντιου, 15 λεπτά από την Κοστάντζα. Πίσω από τους λόφους μιας πόλης που αριθμεί μόλις 13.000 ψυχές βρίσκεται κρυμμένο το μεγαλύτερο εργοστάσιο εκμάθησης ποδοσφαίρου στην Ρουμανία, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιαδήποτε ακαδημία στον κόσμο: «Δεν είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε ένα ή δύο ποδοσφαιριστές, αλλά για να φτιάξουμε παίκτες που θα στελεχώσουν την εθνική ανδρών και θα κάνουν μεγάλη διεθνή καριέρα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες», λέει με καμάρι ο ιδιοκτήτης της. Μόλις μέσα σε 5 χρόνια λειτουργίας, η ακαδημία Χάτζι έχει προσφέρει 110 (!) ποδοσφαιριστές σε όλες τις εθνικές ομάδες της Ρουμανίας! Οι ομάδες της αποτελούν το φόβητρο σε όλα τα εγχώρια πρωταθλήματα νέων.
«Θέλουμε να τους παρέχουμε ότι πιο σύγχρονο υπάρχει. Να μην τους λείπει τίποτα», ισχυρίζεται ο Χάτζι. Μέσα σε 5 χρόνια, ο ίδιος έχει ξοδέψει / επενδύσει πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ. Για να αγοραστεί η έκταση και να χτιστούν οι εγκαταστάσεις δόθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ. Το ετήσιο μπάτζετ έχει οριστεί στο ένα εκατομμύριο ευρώ και στους ξενώνες της ακαδημίας φιλοξενούνται πάνω από 50 παιδιά που επιλέγονται αυστηρά από όλη την χώρα και στα οποία παρέχεται στέγαση, σίτιση, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη. Όλα δωρεάν! «Οι εγκαταστάσεις μας είναι 5 αστέρων, ώστε να έχουν ότι καλύτερο υπάρχει από φαγητό, διαμονή, δασκάλους, γιατρούς. Κάθε παιδί μας κοστίζει 2500 ευρώ τον μήνα, αλλά εμείς θέλουμε να τους προσφέρουμε ότι καλύτερο υπάρχει».
Ο Χάτζι γύρισε όλη την χώρα για να φέρει στην ακαδημία τους καλύτερους σε κάθε χώρο. Τους καλύτερους προπονητές, τους καλύτερους γυμναστές, διατροφολόγους, γιατρούς. Ανάμεσα στους 60 εργαζόμενους που δουλεύουν για την ακαδημία υπάρχει και ειδικός παιδοψυχολόγος: «Αν θέλουν να συναγωνίζονται στα ίσα τους Ευρωπαίους, πρέπει από μικροί να έχουν τις ίδιες παροχές με αυτούς και να μην εντυπωσιάζονται από αυτά που έχουν τα παιδιά στις ακαδημίες των προηγμένων ομάδων», λέει ο Χάτζι.
Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Ο Ρουμάνος αρτίστας γύρισε τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές σχολές στον πλανήτη για να καταλήξει σε ένα αξίωμα: η ίδια η ακαδημία είναι πιο σημαντική από κάθε παίκτη, προπονητή, ακόμα κι από τον ίδιο τον Χάτζι! Η φιλοσοφία της πρέπει να είναι ενιαία και απαρέγκλιτη. Όλες οι ομάδες παίζουν 4-3-3, 3-4-3 ή 4-2-3-1: «Ήμουν στην Ολλανδία και ρώτησα για την συνταγή της επιτυχίας. Το κόνσεπτ της είναι πολύ απλό και το ακολουθούμε. Θέλουμε να παίζουμε επιθετικό ποδόσφαιρο, θέλουμε να κυριαρχούμε, να δημιουργούμε, να επιβάλλουμε το παιχνίδι μας. Κάπως έτσι επιλέγουμε τους παίκτες που ταιριάζουν με το στιλ μας. Οι βασικές δομές είναι το παν».
Κάθε μέρα τα 50 παιδιά που στεγάζονται δωρεάν σε ξενοδοχείο στην Κοστάντζα, το οποίο νοικιάζει η ακαδημία αποκλειστικά για αυτά, ξυπνούν στις 7 το πρωί. Μπαίνοντας στο ξενοδοχείο μπορεί να δει κανείς παντού διάφορες φράσεις του Ζοσέ Μουρίνιο. Παίρνουν πρωινό και φεύγουν για το σχολείο. Η ακαδημία έχει προσλάβει ειδικό διατροφολόγο που φροντίζει για την υγιεινή διατροφή τους και μάγειρα που δεν παρεκκλίνει χιλιοστό από το πρόγραμμα. Ο μεγαλύτερος εχθρός δεν είναι οι… γκόμενες, αλλά τα πατατάκια και οι σοκολάτες. Κάθε παιδί έχει γραμμένο το όνομά του στην καρέκλα του στο εστιατόριο. Λίγο αργότερα φεύγουν για το σχολείο, όπου μπαίνοντας υπάρχουν τρόπαια και κειμήλια από την μεγάλη καριέρα του Χάτζι. Πρέπει να αναπνέουν ποδόσφαιρο κάθε λεπτό. Να παίρνουν κίνητρα από αυτά που πέτυχαν οι καλύτεροι.
Οι απουσίες απαγορεύονται. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι το ίδιο σημαντικό με το ποδοσφαιρικό. Ο ίδιος ο Χάτζι έβαλε το χεράκι του στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που έχει απαραίτητα γεωγραφία, ιστορία, μαθηματικά και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ δύο ξένες γλώσσες. Ο ίδιος ο Χάτζι μπαίνει πολλές φορές στην τάξη για να διδάξει αγγλικά και ισπανικά. Το μήνυμα είναι σαφές: «θέλουμε να φτιάξουμε παίκτες που θα μπορούν να κάνουν καριέρα στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα, επομένως πρέπει να φτιάξουμε προσωπικότητες που θα μπορούν να σταθούν σε όλες τις συνθήκες, να μιλήσουν γλώσσες και να ξέρουν σε ποια χώρα ήρθαν και τι πολιτισμό έχει αυτή». Κάθε εβδομάδα έχει τεστ. Αυτοί με τους χειρότερους βαθμούς μένουν στον πάγκο στο επόμενο παιχνίδι. Οι βαθμοί σχεδόν όλων των φετινών αποφοίτων θα τους χάριζαν θέση στο πανεπιστήμιο!
Δεν κάθεται ποτέ στα αυγά του. Πάντα σκέφτεται την επόμενη ημέρα: «πρέπει να τα ενσωματώσουμε όλα μέσα στην ακαδημία. Το ξενοδοχείο, το σχολείο, τα πάντα. Αλλά χρειάζονται χρήματα, χορηγοί», λέει ο Χάτζι. Στη 1 το σχολείο τελειώνει. Στη 1:30 έχει γεύμα και μετά ξεκούραση ως τις 3:30. Στις 4:30 ξεκινά η δίωρη προπόνηση σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά προπονητικά κέντρα που περιλαμβάνει 9 γήπεδα με κανονικό ή συνθετικό χλοοτάπητα, προβολείς, γήπεδο κανονικών διαστάσεων, γυμναστήριο, ιατρείο και πολυτελή αποδυτήρια. Το μισό ετήσιο μπάτζετ καλύπτεται από χορηγίες που μάζεψε ο ίδιος ο Χάτζι και δεν έχουν οι κορυφαίοι επαγγελματικοί σύλλογοι ομάδων πρώτης κατηγορίας στην Ρουμανία. Αυτή τη στιγμή από την ακαδημία περνούν κάθε μέρα 300 παιδιά για να προπονηθούν και να στελεχώσουν τις 15 ομάδες.
Η ακαδημία εισέπραξε ένα εκατομμύριο ευρώ από την Στεάουα για της παραχωρήσει τους Ιάνκου, Τόσκ και Ταροβάν. Ο Τσίτου πουλήθηκε για 700.000 ευρώ στην γαλλική Βαλανσιέν. Η Ρόμα έδωσε 200.000 ευρώ για τους Βάνα και Μαπλάσα και η Κραϊόβα άλλα τόσα για τον Μπάλουτσα. Όσοι δεν φεύγουν για αλλού υπογράφουν επαγγελματικά συμβόλαια με την Βιτορούλ Κοστάντζα, την ομάδα της περιοχής που αγόρασε και προπονεί ο Γκεόργκε Χάτζι, η οποία από το 2012 παίζει πια στην πρώτη κατηγορία και αυτή τη στιγμή έχει 17 παίκτες στις εθνικές ομάδες U17,19 και 21 της Ρουμανίας! Το μεγαλύτερο φιντάνι της είναι ένα μήλο που έχει πέσει κάτω από την μηλιά. Ο 17χρονος Ιάνις Χάτζι βαδίζει στα χνάρια του μπαμπά, έχει το «10» στην πλάτη και είναι ένα από τα κορυφαία ταλέντα στην Ευρώπη στην ηλικία του. Περισσότερο όμως από το ταλέντο του, όλοι λένε για ένα προσγειωμένο, εκπαιδευμένο παιδί που ξέρει πολύ καλά τι όνομα εκπροσωπεί. Η Μπαρτσελόνα ήδη έχει κάνει την πρώτη κρούση για δαύτον…
Ο Κρίστιαν Μανέα, ο πολύφερνος δεξιός μπακ που καπαρώθηκε από την Τσέλσι έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου που ντεμπουτάρει στην Εθνική Ανδρών σε ηλικία 16 ετών και 8 μηνών! Στο πρόσωπο του Μιχάι Ένε , οι Ρυμάνοι βλέπουν μία κόπια του Τζενάρο Γκατούζο και σε αυτό του Αλεξάντρου Μάταν υπάρχουν στοιχεία από ένα μικρό Μέσι. Η δεξαμενή είναι αστείρευτη. Ο μακροπρόθεσμος στόχος; Στο Euro 2020 η μισή Εθνική Ανδρών της Ρουμανίας να έχει βγει από την ακαδημία Χάτζι, που φιλοδοξεί να γίνει η νούμερο ένα στην Ευρώπη: «Αυτή τη στιγμή συναγωνιζόμαστε στα ίσια τις ακαδημίες της Μίλαν και της Μπαρτσελόνα. Κερδίσαμε στα ίσα σε διάφορα τουρνουά Γιουβέντους, Ιντερ, Ρεάλ Μαδρίτης και φέραμε ισοπαλία με την Μπαρτσελόνα. Και είμαστε μόλις 5 ετών», λέει ο Χάτζι.
Η προπόνηση τελειώνει στις 6 και μέχρι τις 8:30 τα παιδιά πρέπει να έχουν διαβάσει τα μαθήματα τους. Μέχρι τις 10 έχουν μία ώρα και κάτι ψιλά για να παίξουν video-games, να μιλήσουν στα κινητά, να κάνουν ότι θέλουν. Στις 10:30 τα φώτα σβήνουν. Εκτός αν το μενού στην τηλεόραση έχει Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί όλοι κάθονται υποχρεωτικά να γεμίσουν με εικόνες από τα «προσεχώς». Σε λίγα χρόνια θα παίζουν κι αυτοί εκεί. «Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από την προηγμένη Ευρώπη. Αντίθετα άνθρωποι από πολλές χώρες έρχονται εδώ για να δουν τι ακριβώς κάνουμε και δεν μπορούν να πιστέψουν ότι στην Ρουμανία λειτουργεί μία τέτοια εκπληκτική ακαδημία», λέει γεμάτος καμάρι ο Χάτζι.
Σε αυτή τη ζωή, σε αυτόν τον πλανήτη, σε αυτό το οικονομικό μοντέλο που υπάρχει (και) στο ποδόσφαιρο υπάρχουν παραγωγοί και καταναλωτές. Δημιουργοί και αγοραστές. Αρκεί να καταλάβεις ποιος ρόλος σου ταιριάζει καλύτερα και τον υπηρετήσεις πιστά. Καμιά φορά η ιδιωτική πρωτοβουλία και η προσωπική τρέλα μπορεί να αποτελέσει μοντέλο λειτουργίας για ένα θεσμικό σύστημα που στις περισσότερες χώρες κοιμάται τον ύπνο του δικαίου…