Και κάποιοι από εμάς παρακολουθούν από απόσταση. Μιλώ για την ανάπτυξη, την οργάνωση και την εξέλιξη του μοντέλου λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομάδας-επιχείρησης. Και όσο αυτό το μοντέλο αναπτύσσεται, επεκτείνεται και το εύρος των δραστηριοτήτων της σύγχρονης ποδοσφαιρικής επιχείρησης. Το Financial Fair Play έχει δημιουργήσει ένα περιοριστικό-ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά επηρεάζει περισσότερο τους μικρούς παρά τους ισχυρούς, οι οποίοι, όπως σημείωσα χθες, εκδηλώνουν ήδη μορφές επέκτασης των δραστηριοτήτων τους.
Tρία από τα στοιχεία που κυριαρχούν -όπως όλα δείχνουν μέχρι αυτή τη στιγμή- είναι η άνοδος του μεταγραφικού τζίρου, λόγω των περισσότερων χρημάτων που βάζουν οι ομάδες στα ταμεία τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα τα οποία αυξάνονται διαρκώς, η κατασκευή νέων και τεχνολογικά προηγμένων γηπέδων αλλά και η ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών. Στο τελευταίο στοιχείο έχει συμβάλει αποφασιστικά η βελτίωση του σκάουτινγκ, η μεγάλη υπεραξία μεταπώλησης των νεαρών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, η αποτελεσματικότερη οργάνωση των ακαδημιών και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων.
Οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, μάλιστα, που έχουν την οικονομική δυνατότητα, δημιουργούν ακαδημίες σε όλο τον κόσμο για να ενισχύουν το σκάουτινγκ και για να διευρύνουν την εμπορική τους βάση.
Περιοχές όπου πλήττονται περισσότερο από την ύφεση (π.χ. Λατινική Αμερική) ή υστερούν σε αναπτυξιακούς οικονομικούς ρυθμούς (π.χ. Αφρική) αποτελούν χώρους ευκαιρίας για την ανεύρεση ταλέντων σε προσιτές τιμές, γεγονός που έχει ευνοήσει την ίδια στιγμή το trafficking. Βέβαια, όλος αυτός ο ανταγωνισμός για τον εντοπισμό νέων και ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, έχει οδηγήσει στη δημιουργία και ενός επιστημονικού πεδίου, πάνω στο οποίο φοβούμαι ότι θα συντριβεί η ποδοσφαιρική φαντασία και ο αυθορμητισμός. Στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού, όλα παρακολουθούνται μέσω υπολογιστών, στατιστικολόγων και ειδικευμένων επιστημόνων. Διάβαζα για ένα νέο μοντέλο παπουτσιού που ζυγίζει 99 γραμμάρια και μέσω ειδικής τεχνολογίας μπορεί να μεταβιβάζει σε πραγματικό χρόνο σε κάθε άλλη συσκευή με το ίδιο λογισμικό, δεδομένα που αφορούν τον ποδοσφαιριστή, την ώρα που αγωνίζεται όπως ταχύτητα, αντοχή, κτύποι καρδιάς, χωρητικότητα πνευμόνων και άλλα τέτοια. Το ποδόσφαιρο παύει να είναι απλό.
Τα ματς… τρώνε παίκτες
Απλά μαθηματικά αλλά χρήσιμα. Οταν οι ποδοσφαιριστές για να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες του ανταγωνισμού στο επίπεδο του Τσάμπιονς Λιγκ, αναγκάζονται να αποκτήσουν αντοχές που τους επιτρέπουν να καλύπτουν 10-14 χιλιόμετρα στο παιχνίδι, καταλαβαίνει κάποιος τι μπορεί να συμβεί με τα πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια. Η Μπάγερν, που είχε φέτος πολλούς τραυματισμούς για τους οποίους γκρίνιαζε ο Γκουαρντιόλα, πλήρωσε το κόστος των συνεχόμενων αγώνων της περσινής χρονιάς, του Μουντιάλ και της περιόδου που ακολούθησε. Η Μπαρτσελόνα, που πήρε νταμπλ στην Ισπανία και το Τσάμπιονς Λιγκ, «φορτώθηκε» παιχνίδια και τώρα βλέπει την επιθετική της τριάδα, να πηγαίνει στο Κόπα Αμέρικα, έχοντας ήδη το περσινό Μουντιάλ, στα πόδια. Πόσο θα αντέξουν του χρόνου οι Μέσι, Νέιμαρ και Σουάρες;