H ανάγκη για περισσότερα έσοδα, φέρνει και τη σκέψη για αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος διεξαγωγής του Champions League. Δείτε τις αλλαγές, τις οποίες αναμένεται να προωθήσει η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία προκειμένου η διοργάνωση με τη νέα μορφή της να περιλαμβάνει περισσότερες παραδοσιακές δυνάμεις, από αυτές χαμηλής δυναμικότητας.
Το χορό για την ενδεχόμενη αλλαγή του συστήματος διοργάνωσης του Champions League, σέρνουν οι κορυφαίοι σύλλογοι της Γηραιάς ηπείρου, καθώς βλέπουν να μένουν πίσω σε επίπεδο εσόδων, σε σχέση με τα χρήματα που μοιράζει η Premier League. Κι αυτό γιατί ο νικητής της Premier League της επόμενης σεζόν αναμένεται να λάβει το τριπλάσιο χρηματικό ποσό από τον κάτοχο του Champions League. Η νέα μορφή θα σημάνει και μειωμένη παρουσία μικροτέρων ομάδων, σε σχέση με ο,τι ισχύει σήμερα. Άρα περισσότερα ματς μεταξύ των παραδοσιακά μεγάλων ποδοσφαιρικών ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Το μέχρι σήμερα γνωστό σύστημα των ομίλων πρόκειται να αντικατασταθεί από δύο μίνι πρωταθλήματα. Κάθε ένα από αυτά τα δύο πρωταθλήματα, θα έχει οκτώ ομάδες συμμετέχουσες. Οπότε κάθε ομάδα θα έχει 14 εγγυημένα ματς (επτά εντός έδρας – επτά εκτός έδρας) στην νέα – ανανεωμένη φάση των ομίλων (τα δύο μίνι – πρωταθλήματα δηλαδή).
Πριν την φάση των δύο μίνι – πρωταθλημάτων προβλέπεται νοκ – άουτ φάση. Οι 16 πρώτοι της κατάταξης – πιθανώς – θα μπουν στη διοργάνωση στο γύρο των “32”, όπου πιθανώς δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον. Αυτοί οι 16 θα τεθούν αντιμέτωποι με άλλους 16, δηλαδή συνολικά 32 ομάδες θα συμμετάσχουν στα νοκ-άουτ. Οι 16 νικητές θα χωριστούν στα δύο μίνι πρωταθλήματα, από οκτώ ομάδες στο καθένα.
Δεδομένου ότι οι 16 κορυφαίες βάσει κατάταξης ομάδες θα μπουν στη διοργάνωση από τη φάση των νοκ-άουτ και δεν θα μπορεί η μία να αντιμετωπίσει την άλλη, ενδεχομένως η φάση των δύο μίνι-πρωταθλημάτων (που θα αντικαταστήσει τους ομίλους) θα αποτελείται από δυνατές ομάδες.
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η UEFA αναμένεται να ανακοινώσει τις αλλαγές την επόμενη σεζόν, πριν την πώληση του νέου κύκλου εμπορικής διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων. Η εφαρμογή των αλλαγών προορίζεται για τη σεζόν (2018-2019) και ο λόγος είναι αμιγώς εμπορικός, μιας κι έχουν πωληθεί τα δικαιώματα για την τριετία (2015-2018).
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η έξοδος από τον παραδοσιακό τρόπο διοργάνωσης του Champions League είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΕΔΩ.
“H UEFA είναι σε συνεχή επαφή με όλους του εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων. Όπως και να ‘χει, όποια σχέδια για να εξελίξουμε το σύστημα των διασυλλογικών διοργανώσεων θα οργανωθεί και θα διαπραγματευτεί μαζί τους. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι, μιας και είμαστε στην αρχή ενός εμπορικού κύκλου”, υποστήριξε εκπρόσωπος της UEFA όταν ρωτήθηκε από βρετανικά ΜΜΕ.