Από την στιγμή που ο Μουρίνιο απολύθηκε από την Τσέλσι, άρχισαν να εμφανίζονται στα media «πληροφορίες» για το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αντικαταστήσει τον Λούις Φαν Γκααλ, με τον Πορτογάλο. Οι «πληροφορίες» άρχισαν να γιγαντώνονται και να προσπαθούν να γίνουν ειδήσεις, μετά την ανακοίνωση της πρόσληψης του Γκουαρντιόλα, το καλοκαίρι, από την Μάντσεστερ Σίτυ.
Ο τρόπος και το περιβάλλον λειτουργίας των media στις μέρες μας, δικαιολογούν την καχυποψία απέναντι σε κάθε «πληροφορία» για την αλήθεια και την σκοπιμότητα της εμφάνισης και της διακίνησής της.
Βέβαια, η κακή πορεία της Γιουνάιτεντ φέτος αποτελεί γόνιμο έδαφος όπου πάνω του μπορούν να φυτρώσουν τέτοιες «πληροφορίες», καθώς η ομάδα δεν παρουσίασε κάποια σοβαρή βελτίωση με τον ολλανδό στον πάγκο της σε σχέση με το απογοητευτικό αγωνιστικό πρόσωπο που είχε επί Μόγιες.
Η Γιουνάιτεντ, μέχρι την Πέμπτη στις 11 του μήνα δεν είχε επιβεβαιώσει τίποτε, αντιθέτως πριν δέκα μέρες περίπου, ο Εντ Γούντγουρντ γενικός διευθυντής του συλλόγου και άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης των ιδιοκτητών είχε δηλώσει πως η ομάδα έχει προπονητή.
Αυτό, μόνο.
Νωρίτερα είχαμε πληροφορηθεί ότι ο διευθυντής της Adidas –με την οποία η Γιουνάιτεντ υπέγραψε μία συμφωνία 750 εκατ.- σχολίασε ότι η ομάδα δεν παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, υπονοώντας πως κάτι τέτοιο κάνει “εμπορική” ζημιά.
Λίγο καιρό πριν αναπαράχθηκε από αρκετά μέσα η “πληροφορία” ότι ο Φαν Γκάαλ μετά την λήξη του συμβολαίου του, θα αποσυρθεί. Αυτό ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει αλλά όλοι καταλαβαίνουν ποιά είναι η πιο βολική ερμηνεία.
Μέσα σε όλη αυτήν την “Μουρινιάδα” κυκλοφόρησαν ένα σωρό “πληροφορίες”, όπως για μία επιστολή του πορτογάλου στην Γιουνάιτεντ (που κανείς δεν είδε) για μία μυστική συνάντηση του Μουρίνιο με τον Γούντγουορντ στο Παρίσι και διάφορα άλλα που δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά.
Είναι, όμως, προφανές ότι κάποιας μορφής επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές υπήρξε και ενδεχομένως να υπάρχει. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν σημαίνει πως ο Μουρίνιο θα κάτσει στον πάγκο της Γιουνάιτεντ.
Ούτε και το αποκλείει.
Η πρόσληψη, όμως, του μάνατζερ στην Γιουνάιτεντ είναι κάτι πολύ περισσότερο από αθλητικό γεγονός. Χρειάζονται επαφές, συζητήσεις, υπολογισμοί με πολλούς ενδιαφερόμενους οικονομικούς παράγοντες. Ο σύλλογος του Μάντσεστερ είναι ένα πανίσχυρο –εμπορικά- brand name, μία επιχείριση με 400+ υπαλλήλους πλήρους και μερικής απασχόλησης και ετήσιο τζίρο που υπολογίζεται να ξεπεράσει φέτος τα 600 εκατ. ευρώ.
Είναι μία επιχείριση που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και μάλιστα την περασμένη Δευτέρα, η τιμή της μετοχής, έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της απο τον Δεκέμβριο του 2012.
Σε όλη αυτή την «Μουρινιάδα» υπάρχουν πολλά γεγονότα που παίζουν τον ρόλο τους, όπως η σχέση του Μουρίνιο με τον συμπατριώτη του και μεγαλύτερο μάνατζερ ποδοσφαιριστών, τον Ζόρζε Μέντες.
Η επιχείριση του τελευταίου –στην οποία υπάρχει η «πληροφορία» ότι είναι μέτοχος ο Μουρίνιο- πριν δύο εβδομάδες υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με
την μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία της Κίνας. Μία εταιρεία που έχει εξαγοράσει από τράπεζες, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αεροδρόμια, επχειρήσεις θεάματος μέχρι εταιρείες κοσμημάτων (τα…ελληνικά folie folie) σε ολόκληρο τον κόσμο και η οποία τελευταίως επεκτείνεται και στο ποδόσφαιρο. Σημειώστε ότι ο Εντ Γουντγουρντ στην προηγούμενη συνέλευση μετόχων παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του προηγούμενου τριμήνου, υποστήριξε πως η Κίνα είναι αγορά προτεραιότητας για την Γιουνάιτεντ.
Το σήριαλ του επόμενου προπονητή της Γιουνάιτεντ, δεν θα κρατήσει πολύ. Είναι όμως δεδομένο πως οι απολαβές, οι συνεργάτες και οι προπονητικές δυνατότητες του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Φαν Γκάαλ στον πάγκο, θα είναι δευτερεύον ζήτημα για τους ανθρώπους της Γιουνάιτεντ.
Είναι πολλά τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται και θα καθορίσουν την επιλογή, για τούτο και οι «πληροφορίες» που κυκλοφορούν είναι δύσκολο να διασταυρωθούν και να καθαρίσουν την ομίχλη πάνω από το Old Trafford.