Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που, παλαιότερα, οριζόταν περισσότερο από το ταλέντο και λιγότερο από το χρήμα. Ενα ορόσημο για την αλλαγή, για το παραμέρισμα του πρωταγωνιστικού ρόλου του ταλέντου και την προετοιμασία του ποδοσφαίρου για την είσοδο στον κόσμο των δισεκατομμυρίων, θα μπορούσε να θεωρηθεί το 1973.
Toτε που στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γίνεται η πρώτη διακρατική μεταγραφή που ξεπερνά το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ο Γιόχαν Κρόιφ αλλάζει την φανέλα του Αγιαξ με εκείνην της Μπαρτσελόνα.
Από τότε, χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότερο τα χρήματα είναι εκείνα που καθορίζουν την φυσιογνωμία του παιχνιδιού και συχνά έχουν μεγαλύτερη σπουδαιότητα από το ίδιο το παιχνίδι, που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα.
Τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημίσεις, χορηγίες, image rights, merchandising, έσοδα γηπέδου.
Αυτή η αλλαγή, προφανώς, είναι που δίνει το δικαίωμα στον χορηγό να έχει άποψη για τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, όπως έγινε προχθές με τον διευθυντή της Adidas που δήλωσε πως δεν ικανοποιεί την εταιρεία ο τρόπος παιχνιδιού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η Γιουναιτεντ πέρυσι τον Ιούλιο υπέγραψε με την Adidas μία χορηγική συμφωνία δεκαετούς διάρκειας, ύψους 985 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά, δε το εμπορικό κομμάτι της συμφωνίας, όπως είπε ο διευθυντής της γερμανικής πολυεθνικής, πηγαίνει θαυμάσια για την εταιρία που ίδρυσε ο Adi Dasler.
Πλέον, οι όποιες επενδύσεις στο ποδόσφαιρο εξετάζονται μεσα από το πρίσμα της πιθανής κερδοφορίας. Και ως επενδύσεις εννοούνται, κυρίως, οι αγοραπωλησίες ομάδων. Φυσικά, κερδοφόρες επενδύσεις υπάρχουν εκεί που οι ομάδες έχουν υψηλά έσοδα και περιθώρια κερδοφορίας.
Το αγγλικό ποδόσφαιρο είναι εκείνο που προσφέρει τις καλύτερες και περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες και ως εκ τούτου, αποτελεί προτίμηση Αμερικανών, κυρίως, επενδυτών.
Αν οι συζητήσεις που γίνονται για την εξαγορά της Εβερτον από Αμερικανούς επενδυτές τελεσφορήσουν, οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ που θα έχουν Αμερικανό ιδιοκτήτη θα φθάσουν τις οκτώ.
Η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας που δεν αντιμετωπίζει την ύφεση που πλήττει την Ευρώπη, οδηγεί πιθανούς επενδυτές σε αθλητικές επιχειρήσεις, στην Αγγλία κυρίως. Αν κάποιος παρακολουθήσει την δραστηριότητα των επενδύσεων σε αθλητικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσει ότι όσοι επένδυσαν στο ΝΒΑ ή το NFL είχαν κέρδη.
Στις ΗΠΑ, όμως, με τις κλειστές λίγκες και μία σειρά άλλες ιδιαιτερότητες η τιμές των ομάδων είναι πάρα πολύ υψηλές ενώ στην Αγγλία οι τιμές εξαγορών είναι πολύ χαμηλότερες και οι προοπτικές κερδοφορίας, σε σχέση με το ύψος της επένδυσης, πολύ καλύτερες από ότι στις ΗΠΑ.
Ο Μπράντλευ Ράνγκελ, ιδρυτής και διευθυντής της Ironclad Sports, μίας εταιρείας που ειδικεύεται στην παροχή συμβουλών σε Αμερικανούς που επιθυμούν να επενδύσουν σε αθλητικές επιχειρήσεις, περα από τις ευκαιρίες σε οικονομικό επίπεδο, επισημαίνει πως, σε σχέση με την απήχηση των αμερικανικών σπορ, το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει παγκόσμια αποδοχή και ως εκ τούτου προσφέρει πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερη αγορά.
Επιπροσθέτως, το αγγλικό ποδόσφαιρο κερδίζει διαρκώς σε δημοφιλία στις ΗΠΑ. Τα παιχνίδια του αγγλικού πρωταθλήματος που μεταδίδονταν από την τηλεόραση παρακολουθούσαν 480 χιλιάδες θεατές που εκτοξεύθηκαν στο 1 εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες για το φετινό ματς Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Αρσεναλ στην Πρέμιερ Λιγκ. Μια μεγάλη αγορά δημιουργείται.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το NBC που μεταδίδει τα παιχνίδια του αγγλικού ποδοσφαίρου και είχε πληρώσει 250 εκατομμύρια δολάρια για την παρούσα τηλεοπτική συμφωνία, για την νέα τριετή που ξεκινά τον Αύγουστο, θα πληρώσει 1 δις δολάρια.
Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι μεγάλες αγγλικές ομαδες περιοδεύουν στις ΗΠΑ κάθε καλοκαίρι, ανοίγουν γραφεία εκεί και «μπαίνουν» στο MLS αγοράζοντας μέρος ή ολόκληρες ομάδες, όπως έχουν κάνει οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ.
Γι΄ αυτό και το ενδεχόμενο της 39ης αγωνιστικής της Πρέμιερ ή κάποιων μεμονωμένων παιχνιδιών με εμπορική απήχηση να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον να γίνονται στις ΗΠΑ και να μεταμορφώνουν το αγγλικό ποδόσφαιρο, σε αμερικάνικο προϊόν.