Από περιέργεια, στην αρχή. Μετρώ τους νικητές της Χρυσής μπάλας ανά χώρα, ανά πρωτάθλημα για την ακρίβεια. Ως τώρα 19 νικητές από το ισπανικό πρωτάθλημα, 18 από το ιταλικό, 9 από το γερμανικό, 6 από το αγγλικό και 3 από το ρωσικό. Μου κάνει εντύπωση. Μόνο 6 το αγγλικό; Το πλουσιότερο πρωτάθλημα του κόσμου; Προφανώς οι Μέσσι και Ρονάλντο αξίζουν, ως καλύτεροι, τις επιλογές της τελευταίας οκταετίας ας πούμε αλλά πριν; Ούτε ένας ποδοσφαιριστής από το αγγλικό πρωτάθλημα;
Μήπως δεν παίζει πρωταρχικό ρόλο το πόσο καλός είσαι αλλά το που παίζεις; Ο Μπουφόν, έλειπε από την φετινή πεντάδα. Και παίζει στην ομάδα που έφθασε πέρυσι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και στην Ιταλία, τα σκούπισε όλα.
Γιατί, όμως, δεν αξιζαν την βράβευση παίκτες όπως οι Μπέργκαμπ, Ανρί, Τζέραρντ, Λάμπαρντ, Κιν ή Ντρογκμπά που εκαναν εκπληκτικές χρονιές με τις ομάδες τους;
Ο Ανρί, δεν θα μπορούσε να είχε κερδίσει το 2004; Τότε που κέρδισε ο Σεβτσένκο, με δεύτερο τον Ντέκο και τον γάλλο μόλις τέταρτο; Το 1999, χρονιαα του τρέμπλ της Γιουνάιτεντ, δεν άξιζε κανείς ποδοσφαιριστής της την βράβευση;
Η δική μου εντύπωση είναι πως η εκδήλωση της χρυσής μπάλας είναι αντιπδοσφαιρική εκδήλωση, όπως και άλλες παρόμοιες του είδους.
Ολοι οι κλάδοι της βιομηχανίας του θεάματος χρειάζονται μία κορύφωση αυτοθαυμασμού. Μία στιγμή που στέκονται μπροστά στον μαγικό καθρέφτη και ρωτούν «καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποια είναι η ομορφότερη σε ολόκληρο τον κόσμο;».
Ο μαγικός καθρέφης, φυσικά, είναι τα media που καθρεφτίζουν τον κόσμο ή πιο σωστά την εικόνα του κόσμου που επιλέγουν. Οπως ακριβώς η βιομηχανία του κινηματογράφου έχει την τελετή των Oscars, η μουσική βιομηχανία έχει τα grammy κάτι ανάλογο έπρεπε να δημιουργηθεί και για την ποδοσφαιρική βιομηχανία.
Μέχρι το 2010 υπήρχαν δύο τελετές που αποτελούσαν σημείο αναφοράς για τον κόσμο του ποδοσφαίρου, δύο εκδηλώσεις «αυτοθαυμασμού» για την βράβευση των καλύτερων. Η ψηφοφορία της χρυσής μπάλας που διοργάνωνε το γαλλικό περιοδικό france football από το 1956. Μία ψηφοφορία που αποτελούσε την ανάδειξη του ευρωπαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Ο πρώτος που βραβεύτηκε ήταν ο Στάνλευ Μάθιους.
Η δεύτερη τελετή, ήταν η ψηφοφορία που διοργάνωνε η ΦΙΦΑ για την ανάδειξη του ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Αυτό που πρέπει να παρατηρήσει κάποιος είναι πως οι δύο ψηφοφορίες είχαν, η κάθε μία, μία διαφορετική βάση.
Η ψηφοφορία της χρυσής μπάλας είχε το κύπελλο πρωταθλητριών –και Τσάμπιονς Λιγκ στην συνέχεια- καθώς και το ευρωπαικό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων. Η ψηφοφορία της ΦΙΦΑ είχε σαν βάση, το παγκόσμιο κύπελλο. Με το πέρασμα των χρόνων και με την βοήθεια της τηλεόρασης το Τσάμπιονς Λιγκ έγινε πολύ λαμπρότερη και σπουδαιότερη διοργάνωση από το παγκόσμιο κύπελλο.
Σπουδαιότερη και οικονομικά και με όρους ενδιαφέροντος.
Οπότε, η πιο πρόσφορη λύση, που θα δημιουργούσε και την κορυφαία στιγμή της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, τα ποδοσφαιρικα Oscars δηλαδή, ήταν η συγχώνευση των δύο ψηφοφοριών. Αυτό θα δημιουργούσε μία εκδήλωση αιχμής απαραίτητη για την λειτουργία του marketing της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας.
Η συγχώνευση έγινε δυνατή από το 2010.
Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην συγκεκριμένη εκδήλωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επιτυχίες μίας ομάδας είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και η υπερπροβολή ενός προσώπου και μόνο, υποβαθμίζει τον συλλογικό χαρακτήρα του παιχνιδιού και στέλνει λάθος μηνύματα.
Ο νεαρός που θα ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο θα το κάνει γιατί έχει λάμψη, φιγούρα, χρήμα, ωραίες γυναίκες και ακριβά αυτοκίνητα; Αυτή η εξατομίκευση της φήμης που νομίζω ότι εξελίσσεται σε παραλογισμό, φαίνεται, για παράδειγμα στο facebook. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει περισότερους ακόλουθους, περισσότερους φανς από όσους έχει η ίδια η ομάδα του.
Δεν θα πρέπει να λησμονεί κάποιος μία παράμετρο που έχει γινει καθοριστική στις μέρες μας. Αυτή η παράμετρος είναι η εμπορική, που υποστηρίζεται και υπερτονίζεται από τα media.
Οι Ρονάλντο και Μέσι είναι με διαφορά οι πιο εμπορικοί ποδοσφαιριστές και ειναι λογικό οι «εικόνες» τους, να πουλήσουν περισσότερο. Ο Νευμάρ, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις των τάσεων στο αθλητικό μαρκετινγκ, θα είναι το επόμενο διαμάντι με την μεγαλύτερη λαμψη.
Η διάδοχη κατάσταση, ετοιμάστηκε ήδη.
πηγή: sdna.gr