Ο ΑΠΟΕΛ όπως και όλες οι ομάδες πρέπει να ικανοποιήσουν τα νέα κριτήρια που σχετίζονται με τη στελέχωση του ρόστερ τους και που σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν θέμα. Όπως είναι γνωστό οι ξένοι-κοινοτικοί που μπορεί να εγγράψει μια ομάδα στο νέο πρωτάθλημα μειώνονται στους 15 ενώ πρέπει να εγγραφούν και 10 Κύπριοι. Η ιδιαιτερότητα όσον αφορά τους Κύπριους είναι ότι πέντε από τους δέκα πρέπει να προέρχονται από τις ακαδημίες της ομάδας και να είναι άνω των 21.
Το κριτήριο των πέντε που θα προέρχονται από την ακαδημία και πρέπει να είναι άνω 21 ετών απασχολεί τη διοίκηση και τον Δώνη. Με τα σημερινά δεδομένα οι Κύπριοι που προέρχονται από τις ακαδημίες μας είναι οι εξής:
ΚίσσαςΑντωνιάδηςΑλεξάνδρουΧαραλαμπίδης
Η παραμονή του Κίσσα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη αφού μετά την ανανέωση του Χιώτη, γίνονται σκέψεις να παραχωρηθεί έτσι ώστε να πάρει ουσιαστικό χρόνο συμμετοχής.
Στο ενδεχόμενο αυτό δημιουργείται ακόμα πιο έντονο πρόβλημα αφού θα πρέπει να «βρεθούν» δυο Κύπριοι προερχόμενοι από τις ακαδημίες. Είναι εδώ που ίσως προκύψει και πάλι θέμα Μάριου Ηλία ο οποίος έμεινε ελεύθερος με το τέλος της φετινής χρονιάς.
Εναλλακτικές επιλογές που έχουν το χαρακτήρα της απλής τήρησης των κανόνων είναι η επιστροφή στην ομάδα παικτών που προέρχονται από την ακαδημία αλλά τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται σε άλλες ομάδες. Σε αυτή την κατηγορία είναι παίκτες όπως ο Ιωάννου και ο Χριστοφίδης.
Ανεξαρτήτως της όποιας κατάληξης δεν μπορούμε να μην θυμίσουμε την περίπτωση του Γιώργο Οικονομίδη που κατέληξε προ ημερών στην Ομόνοια. Ο 24χρονος μέσος που είχε εξαιρετική χρονιά με τη Δόξα προέρχεται από την ακαδημία και θα ενδεχόμενη απόκτηση του θα ήταν μια προσθήκη πέραν της τυπικής τήρησης των κανόνων.
Όσον αφορά τους 5 υπόλοιπους δεν υπάρχει πρόβλημα αφού οι υφιστάμενοι παίκτες μαζί με τις προσθήκες των Εφραίμ και Κωνσταντίνου ικανοποιούν τόσο το κριτήριο όσο και την ποιότητα που πρέπει να έχει το ρόστερ.