Ας μιλήσουμε για τον Καραβίδα!

Με αφορμή την μεταγραφή του Μπόρδα γράφτηκαν όλων των ειδών τα σχόλια σε σχέση με την επιλογή του ΑΠΟΕΛ να συνεργάζεται σε υπερβολικό βαθμό με έναν μάνατζερ. Αναφερόμαστε στον Κώστα Χριστοδούλου ή Καραβίδα όπως είναι γνωστός στην ποδοσφαιρική πιάτσα. Είναι ο μάνατζερ που έφερε στην ομάδα τα 4 από τα 5 φετινά αποκτήματα (όλους πλην τον Αλωνεύτη) έστω και αν είδε να μην ανανεώνονται τα συμβόλαια τεσσάρων άλλων δικών του (Ζόρζ, Κακά, Μποαβεντούρα και Μαρσίνιο). Θεωρούμε την μεταγραφή Μπόρδα αφορμή γιατί εδώ και αρκετούς μήνες μια μερίδα οπαδών μας σχολιάζει αρνητικά το όλο θέμα, ενώ με δόση ειρωνείας σχολιάζεται και από παραπολιτικές στήλες εφημερίδων και ιστοσελίδων η σχέση Καραβίδα – ΑΠΟΕΛ. Εννοείται ότι τα σχόλια προέρχονται από αθλητικογράφους που δεν έχουν άκρες με τον συγκεκριμένο μάνατζερ, οπότε υστερούν στην ανάγκη για ροή φρέσκων ειδήσεων, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας..

 To βασικό ερώτημα που τίθεται και θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε είναι γιατί ο ΑΠΟΕΛ προτιμά να «ψωνίζει» από τον Καραβίδα.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι, ο  απλός-λογικός αλλά και ο βαθύτερος που δεν αρέσει σε κάποιους να εντοπίζεται. Αρχίζουμε λοιπόν με τα εύκολα.Ψωνίζουμε από τον Νο 1

Ο Καραβίδας θεωρείται αντικειμενικά ο μεγαλύτερος Κύπριος ατζέντης αφού διοχετεύει στο κυπριακό ποδοσφαιρικό παζάρι τους περισσότερους παίκτες. Αυτό έγινε πιο έντονο τα τελευταία 3-4 χρόνια αφού έχτισε πάνω στην προτίμηση όλων των ομάδων να ψωνίζουν από την καλή και σχετικά φτηνή αγορά της Πορτογαλίας. Έχοντας αποκτήσει ισχυρές άκρες σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο θεωρείται και ο πιο αξιόπιστος Κύπριος μάνατζερ.

Το ψάξαμε αρκετά και μάθαμε ότι ο Καραβίδας είναι ο μόνος Κύπριος μάνατζερ που είναι σε θέση να προτείνει κάποιον αξιόλογο παίκτη με προσιτό μπάτζετ και να μπορεί παράλληλα να τον φέρει στην Κύπρο. Το τελευταίο για όσους είναι στον χώρο θεωρείται και το πιο σημαντικό αφού είναι δεκάδες αυτοί που προτείνουν παίκτες και στην πορεία προκύπτει ότι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να τους φέρουν στην Κύπρο.

Αξίζει να αναφέρουμε  συγκεκριμένο περιστατικό όπου προτάθηκε στον ΑΠΟΕΛ. κεντρικός αμυντικός με θητεία σε πολύ καλή ομάδα της Ισπανίας. Ο μάνατζερ του φρόντισε να διαρρεύσει την περίπτωση του και στους δημοσιογράφους του, έτσι για μέρες ο κόσμος διάβαζε για σπουδαία περίπτωση αμυντικού που αγωνίζεται σε προηγμένο πρωτάθλημα. Μετά λοιπόν από αναμονή τριών εβδομάδων προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος μάνατζερ πρότεινε έναν παίκτη που δεν μπορούσε καλά καλά να επικοινωνήσει μαζί του.

Είναι δεδομένο ότι ο Γιοβάνοβιτς δεν είναι ο πιο εύκολος άνθρωπος και έχει τα δικά του αυστηρά κριτήρια για να εμπιστευτεί κάποιον. Το ότι η προτίμηση του στον Καραβίδα ολοένα και μεγαλώνει δεν είναι τυχαία και ούτε μπορεί να θεωρηθεί ύποπτη, όπως συνηθίζεται να λέγεται στο ποδοσφαιρικό παζάρι σε τέτοιες περιπτώσεις.

Και αυτό γιατί οι διοικούντες γνωρίζουν καλύτερα από όλους ότι οι προμήθειες αλλά και τα συμβόλαια που γίνονται είναι καθαρά και ξάστερα. Λέγεται μάλιστα ότι ο Καραβίδας λόγω και των οπαδικών προτιμήσεων του πολλές φορές διευκολύνει τον ΑΠΟΕΛ με διάφορους τρόπους.

Άρνηση για σκαουτιγκ

Πάμε τώρα στις πιο ευαίσθητες πτυχές του θέματος. Προ μηνός είχαμε ανοίξει το κεφάλαιο σκαουτιγκ τιμ αλλά και τεχνικού διευθυντή στην προσπάθεια μας να εντοπίσουμε τις καλές πρακτικές των περισσοτέρων ομάδων. Παράλληλα καταγράφαμε και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ο ΑΠΟΕΛ επί Γιοβάνοβιτς στο συγκεκριμένο θέμα. Ένα δεκαπενθήμερο αργότερα προέκυψε και η έκθεση της KPMG η οποία,  σε αντίθεση με την έντονη άποψη του επίσημου ΑΠΟΕΛ, επέμενε στην εισήγηση της για δημιουργία μια ομάδας ατόμων (σκαουτερς) που θα λειτουργούν υποστηρικτικά προς τον εκάστοτε προπονητή.

Που θέλουμε να καταλήξουμε και θυμίζουμε τα πιο πάνω;

Από τη στιγμή που ο ΑΠΟΕΛ των Ερωτοκρίτου και Γιοβάνοβιτς για οικονομικούς ή άλλους λόγους αρνείται να δημιουργήσει τις κατάλληλες δομές είναι αναπόφευκτό να υπάρχουν κάποιες προτιμήσεις ή εξαρτήσεις με συγκεκριμένους συνεργάτες.

Το ότι ψωνίζουμε λοιπόν περισσότερο από τον Καραβίδα δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα του ιδίου αλλά πιθανή αδυναμία του ΑΠΟΕΛ να δημιουργήσει τις δομές που θα του επιτρέψουν να εντοπίσει παίκτες και να επιχειρήσει να τους αποκτήσει ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο μάνατζερ τους.

Για να μην δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις ο Γιοβάνοβιτς έχει ένα δίκτυο ανεπίσημων συνεργατών σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Ας πούμε ότι είναι το περίφημο σερβικό λόμπι το οποίο είναι σε θέση να βοηθήσει τον προπονητή μας περισσότερο από οποιονδήποτε σκαουτερ σε κάποια θέματα. Τα άτομα αυτά όμως θα τον βοηθήσουν να σχηματίσει άποψη μετά που θα του προταθούν παίκτες.

Όσο λοιπόν δεν υπάρχει η δυνατότητα εντός ΑΠΟΕΛ να εντοπίζονται σε μόνιμη βάση και έγκαιρα οι μεταγραφικοί στόχοι,θα έχουμε ανάγκη κάποιον Καραβίδα να κάνει τη δουλεία αυτή για εμάς. Για να είμαστε δίκαιοι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αφού είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται σε κάποιες ομάδες.  Πρέπει επίσης να θυμίσουμε ότι παίκτες όπως οι Μαντούκα, Αλμέιδα και Τρισκόφσκι ήρθαν μετά από πρωτοβουλίες του Γιοβάνοβιτς, που σημαίνει ότι ως ένα βαθμό λειτουργεί εντός ΑΠΟΕΛ η  διαδικασία αναζήτησης  και επιλογής παικτών.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!