Aπό τα τέλη της δεκαετίας του ’70, λίγο μετά την παρακμή της Σεντ Ετιέν, η Ναντ ήταν η ανερχόμενη δύναμη του γαλλικού ποδοσφαίρου και η «επίσημη αγαπημένη» του γαλλικού ποδοσφαίρου. Μία αγάπη που κράτησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του \’80, όταν η Ναντ άρχισε σιγά-σιγά να παρακμάζει. Αυτή η παρακμή οδήγησε τη Ναντ το 2007, ύστερα από 40 χρόνια, στη δεύτερη κατηγορία.
Η ΜΕΓAΛΗ περιπέτεια της ομάδας που έχει κερδίσει 8 φορές το γαλλικό πρωτάθλημα έφθασε στο αποκορύφωμά της το 2004 όταν αγοράστηκε από τον Σερζ Ντασό, ιδιοκτήτη του ομώνυμου γαλλικού αεροπορικού κολοσσού, η διαχείριση του οποίου αποδείχτηκε καταστροφική. Τη Ναντ θα διαδεχθεί η Μαρσέιγ, που ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα απαξίας των γαλλικών ομάδων στην Ευρώπη θα κερδίσει το 1991 το τελευταίο Κύπελλο Πρωταθλητριών, πριν αυτό μεταμορφωθεί σε Τσάμπιονς Λιγκ.
Η ΜΑΡΣEΪΓ θα παραχωρήσει τα σκήπτρα στη Λιόν, η κυριαρχία της οποίας σημάδεψε την πρώτη δεκαετία του αιώνα. Και έπειτα από ένα σύντομο κενό όπου ανέβασε ακόμη και την Μπορντό στην κορυφή, ήρθαν οι Αραβες του Κατάρ και ο πακτωλός των χρημάτων τους, που έκανε την Παρί Σεν Ζερμέν περιουσιακό στοιχείο της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ. Που κατέχει και το Al Jazeera, το CNN του αραβικού κόσμου.
ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ του Κατάρ ενδιαφέρονταν για ένα παράθυρο προβολής στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, που τους προσφέρει η Γαλλία. Και το ποδόσφαιρο ανοίγει αυτόν τον κόσμο και υποστηρίζει το Μουντιάλ που ανέλαβαν με επενδυτικό κόστος γύρω στα 220 δισ. ευρώ. Η Παρί, όμως ήταν το πρώτο βήμα. Το Al Jazeera απέκτησε μαζί με το γαλλικό Canal+ τα δικαιώματα του γαλλικού πρωταθλήματος, και εκτός Γαλλίας, πήρε τα δικαιώματα της εθνικής ομάδας και τα δικαιώματα των γαλλικών ομάδων για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η γαλλική είναι η πέμπτη σε μέγεθος ποδοσφαιρική αγορά της Ευρώπης, καθώς οι γαλλικές ομάδες για τα δικαιώματά τους μέχρι το 2020, θα εισπράττουν ετησίως 748,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα λιγότερα από τα ανταγωνιστικά πρωταθλήματα Αγγλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας.
ΣΤΗ ΔΙAΡΚΕΙΑ της περασμένης περιόδου, τα χρέη των 20 ομάδων της λίγκας έφθασαν τα 271 εκατομμύρια ευρώ. Προχθές ο προπονητής της Μονπελιέ και μία από τις μεγάλες προσωπικότητες του γαλλικού ποδοσφαίρου, ο 61χρονος Ρολάν Κουρμπίς, σε μια μεγαλη συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, δήλωσε πως το γαλλικό ποδόσφαιρο πηγαίνει προς το νεκροταφείο. Τα πολύ υψηλότερα έσοδα των ομάδων στα άλλα πρωταθλήματα και η φορολογία στη Γαλλία που φθάνει το 75% έχουν καταδικάσει το γαλλικό ποδόσφαιρο στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.