Οι χορηγοί επιλέγουν να διοχετεύουν τις χορηγίες στις ισχυρές ομάδες με απήχηση που απλώνεται έξω από τα σύνορα της Αγγλίας. Μετά το προσωρινό stop του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στο ffp για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του οποίου επρόκειτo να συζητήσει η ΟΥΕΦΑ το διήμερο 29/30 Ιουνίου, νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει και να καταγράψει κάποιος όλες τις σοβαρές επισημάνσεις που γίνονται για τις αδυναμίες του ffp.
Η άποψη ότι το ffp θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες μέχρι και καταστροφικές συνέπειες υποστηρίζεται από την τελευταία έγκυρη ετήσια έρευνα του αγγλικού ποδοσφαίρου που έγινε από τη λογιστική εταιρεία BDO, λίγο πριν από την έναρξη του περσινού πρωταθλήματος.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι είναι λίγες οι ομάδες που θεωρούσαν ότι οι κανόνες του ffp θα μπορούσαν να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μία πρώτη αρνητική συνέπεια αυτών των κανόνων έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των χορηγών που επιλέγουν να διοχετεύουν τις χορηγίες σε ομάδες με απήχηση που απλώνεται έξω από τα σύνορα της Αγγλίας. Την επισήμανση αυτή έκανε στους «Financial Times» στην παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας ένας από τους ανθρώπους της εταιρείας, ο Τρέβορ Μπιρτς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τσέλσι.
Ο Μπιρτς είχε πει πως οι κορυφαίες έξι ή επτά ομάδες στην Πρέμιερ Λιγκ είναι σε θέση να εδραιώσουν την υπεροχή τους με τις μεγαλύτερες και καλύτερες εμπορικές συμφωνίες και να απομακρυνθούν πολύ από τους υπόλοιπους. Στην έκθεσή της BDO σύμφωνα με τις απόψεις των ομάδων όπως καταγράφηκαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο, μεγαλώνουν οι διαφορές αντιλήψεων και η πόλωση ανάμεσα στην Πρέμιερ Λιγκ και τη Φούτμπολ Λιγκ. Συγκεκριμένα: το 94% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το χάσμα μεταξύ των μεγαλύτερων και των μικρότερων συλλόγων διευρύνεται. Αυτό το πιστεύει το 79% της Πρέμιερ και το 76% των ερωτηθέντων των υπολοίπων κατηγοριών. Ακόμη, το 86% και το 83% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα στην αγγλική και τη σκωτσέζικη Πρέμιερ -πριν από την πραγματοποίηση των μεταγραφών- περίμεναν ότι θα είχαν κέρδη, ποσοστό που πέφτει στο 35% της πρώτης κατηγορίας κάτω από την Πρέμιερ για να κατρακυλήσει στο 19% της Φούτμπολ Λιγκ 2.
Στη συνέχεια, το 79% των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ βλέπουν τα έσοδα από τις χορηγίες να αυξάνονται, ενώ σε όλα τα άλλα πρωταθλήματα η πλειοψηφία των συλλόγων είτε βλέπουν μείωση εσόδων από τις χορηγίες ή καμία αλλαγή. Ενας σοβαρός παράγοντας μείωσης των εσόδων και της διεύρυνσης ελλειμμάτων αφορά τον υποβιβασμό των ομάδων απο την Πρέμιερ, γεγονός που δείχνει ανάγλυφα τις τεράστιες διαφορές των οικονομικών μεγεθών ανάμεσα στην Πρέμιερ και τις υπολοιπες κατηγορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν συμμορφωθεί με τους οικονομικούς περιορισμούς του fair play (ffp).
Η οικονομική ανασφάλεια
Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και η διαφοροποίηση στα έσοδα των ομάδων έκαναν το 21% των ερωτηθέντων της Πρέμιερ σύμφωνα με την έρευνα, να δηλώσουν πως πιστεύουν ότι οι ιδιοκτήτες τους εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την ομάδα μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, σε σύγκριση με το μηδενικό ποσοστό του 2013. Επίσης, το 57% των ερωτηθέντων της Πρέμιερ Λιγκ και σχεδόν οι μισοί (47%) των υπόλοιπων κατηγοριών απάντησαν πως θα ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν περισσότερο αν δεν ήταν για το ffp. Εκτός της Πρέμιερ, οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κατηγοριών σε ποσοστό από 43% στην Τσάμπιονσιπ έως 35% στη μικρότερη κατηγορία δηλώνουν ότι έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τους μισθούς λόγω του ffp και παράλληλα ότι έχουν δεχθεί διερευνητική κρούση για εξαγορά. Το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 29% από 21% τη σεζόν 2013/14.