Για εκατοντάδες ή καλύτερα χιλιάδες οπαδούς του ΑΠΟΕΛ ένα από τα διαχρονικά και μεγαλύτερα προβλήματα της ομάδας μας είναι το ιατρικό. Με αυτό το γενικό όρο εννοούν τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην επιστροφή των τραυματιών ποδοσφαιριστών αλλά και τις αρχικές διαγνώσεις που γίνονται από την εκάστοτε ιατρική ομάδα. Πέρσι και φέτος όπου οι απαιτήσεις αλλά και οι επενδύσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, υπάρχει η εντύπωση ότι ο τρόπος λειτουργίας του ιατρικού επιτελείου είναι σε ερασιτεχνική βάση.
– Δεν μπορεί να απουσιάζουν τόσο νωρίς με τραυματισμούς οι 3 πιο δημιουργικοί μας παίκτες λένε κάποιοι.
– Σχίζα go home είναι το θέμα μιας ενότητας στο φόρουμ του apoel.net όπου ο συγγραφέας και όχι μόνο απαιτούν την αποχώρηση του συγκεκριμένου ατόμου θεωρώντας τον υπεύθυνο για την αποχή παικτών όπως ο Σικορά και ο Μαρσίνιο.
Σήμερα θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μια όσο τη δυνατό πληρέστερη εικόνα για τον ιατρικό επιτελείο του ΑΠΟΕΛ και τον τρόπο που λειτουργεί. Θεωρούμε ότι μέσα από αυτό θα ρίξουμε αρκετό φως που θα βοηθήσει στο να αντιληφθούν όλοι κάποια πράγματα και ίσως να γίνουν πιο σοφοί.
1.Η δομή του ιατρικού επιτελείου
Ελάχιστοι το γνωρίζουν και παρόλο που στην επίσημη ιστοσελίδα γίνεται μια τυπική αναφορά, ενημερώνουμε ότι ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της ομάδας μας είναι ο Δρ. Γιάννης Παπαγιάννης. Είναι το άτομο που συντονίζει οποιεσδήποτε ιατρικές εξετάσεις και που στο τέλος προχωρά σε διαγνώσεις για το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει κάποιος ποδοσφαιριστής. Η τεχνολογία όπως μας έχει λεχθεί δεν αφήνει οποιαδήποτε περιθώρια λάθος διάγνωσης αφού τα συμπεράσματα ενός MRI δεν μπορούν να έχουν πολλές ερμηνείες.
Εφόσον γίνει η όποια διάγνωση η ευθύνη μεταφέρεται στην ομάδα των φυσιοθεραπευτών της οποίας ηγείται ο Αντώνης Κεντέλης. Πρόκειται για αυτούς που αναλαμβάνουν (σε συνεργασία με την ιατρική ομάδα και τον γυμναστή της ομάδας) το πρόγραμμα αποθεραπείας του παίκτη. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πέρσι η συνεργασία μεταξύ ιατρικού επιτελείου με τον Κεντέλη δεν ήταν αυτή που έπρεπε, αλλά από ότι φαίνεται τα πράγματα φέτος είναι καλύτερα.
Τελευταίος αλλά όχι έσχατος είναι ο Κώστας Σχίζας ο οποίος λόγω αναγνωρισημότητας θεωρείται από πολλούς ως άμεσα και αποκλειστικός υπεύθυνος. Η βασικότερη αρμοδιότητα του συγκεκριμένου ατόμου είναι να παρέχει ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων αλλά και του αγώνα στους ποδοσφαιριστές. Λόγω της καθημερινής του παρουσίας στον Αρχάγγελο και γενικότερα όπου βρίσκεται το ΑΠΟΕΛ θεωρείται ο πιο στενός συνεργάτης του Παπαγιάννη ο οποίος δίνει το παρών όταν πρέπει. Εννοείται ο Σχίζας είναι σε θέση και κάνει διαγνώσεις οι οποίες από μόνες του δε σημαίνουν κάτι.
2. Γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις στην επάνοδο των τραυματιών;
Δεν υπάρχουν ουσιαστικές καθυστερήσεις στην επάνοδο των τραυματιών! Αυτή είναι η άποψη της ιατρικής ομάδας που σίγουρα θα εξοργίσει κάποιους οπαδούς μας. Η επιχειρηματολογία τους ξεκινά από το ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και το όποιο διάστημα επιστροφής εξαρτάται από τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Η αντοχή στον πόνο αλλά και το πόσο γρήγορα μπορεί να αναρρώσει και να επανέλθει κάποιος διαφέρει σε ουσιαστικό βαθμό.
Μπαίνοντας λοιπόν σε πρακτικά και φλέγον παραδείγματα υπάρχει ο Σικορά του οποίου η αντοχή στον πόνο είναι προβληματική όπως επίσης και ο χρόνος που χρειάζεται για να επανέλθει μετά από έναν τραυματισμό. Ο Πολωνός πονά εύκολα και έντονα και ένας τραυματισμός όπως αυτόν που είχε τον περασμένη Σεπτέμβριο μπορεί να τον οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο όπως αυτόν που ζούμε όλοι τον τελευταίο ένα χρόνο.
Όλοι μας δυσανασχετούμε γιατί το “τσίμπημα” του Μαρσίνιο για το οποίο βγήκε προς τα έξω ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό, κρατά τον παίκτη εκτός δράσης για πολύ καιρό. Μάθαμε όμως ότι τα πάντα πάνε βάσει προγράμματος αφού η θλάση του παίκτη σε συνδυασμό με το ότι δεν επανέρχεται σε φούλ ρυθμούς εύκολα προβλέπει ένα διάστημα αποχής περίπου 3 εβδομάδων. Αυτή ήταν η διάγνωση και το χρονικό διάστημα αποχής του το οποίο συμπληρώνεται μεθαύριο!
3. Είναι επικοινωνιακό το πρόβλημα τότε;
Το επίσημο ΑΠΟΕΛ συνειδητά και με τη σύμφωνο γνώμη του ιατρικού επιτελείου αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να οριοθετήσει χρονοδιάγραμμα επιστροφής του όποιου ποδοσφαιριστή. Η περίπτωση να μην μπορέσει κάποιος παίκτης να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα και ο φόβος της μουρμούρας που θα υπάρξει από τον κόσμο και όχι μόνο είναι το σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση.
Μοιραία όμως δημιουργούνται άλλα προβλήματα μη ελέγξιμα. Τα μέσα ενημέρωσης ελλείψει ενημέρωσης στο θέμα που καίει τον κόσμο (πόσο θα λείψει κάποιος) προβαίνουν στις δικές τους εκτιμήσεις για το πότε θα επιστρέψει ένας τραυματίας. Το πρόβλημα μεγαλώνει όταν υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από διάφορα μμε για το χρόνο επιστροφής. Εννοείται ότι όπως για πολλά θέματα έτσι και για αυτό υπάρχουν διαρροές εντός ΑΠΟΕΛ από σχετικούς ή άσχετους του όλου θέματος.
Αυτή είναι κατά την άποψη μας η κατάσταση σήμερα όσον αφορά το κεφάλαιο ιατρικό επιτελείο και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.