Πολλές από τις επιτυχίες και αποτυχίες μια ομάδας οφείλονται στην κατάλληλη αγωνιστική κατάσταση των αθλητών. Αναμφισβήτητα ένα γεμάτο και υγιές ρόστερ είναι αυτό που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για επιτυχίες σε μια ομάδα. Η Chelsea, είχε δείξει πρώτη, την δεκαετία του 2000 πως μπορεί με τα κατάλληλα ιατρικά και παραϊατρικά μέσα να μειώσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα μυϊκούς τραυματισμούς και υπερκόπωση. Αποτέλεσμα, για 5 χρονιά να ήταν η καλύτερη ομάδα στον πλανήτη σε θέματα πρόβλεψης προβλημάτων που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τα συνεχόμενα παιχνίδια σε Premiere και Champions League και να ανοίξει τον δρόμο σε άλλους μεγάλους συλλόγους αντιγράφοντας την. Με τον όρο αγωνιστική κατάσταση εννοούμε: την φυσική κατάσταση, την ενεργή αποκατάσταση μετά από αγωνίστηκες υποχρεώσεις, την γρήγορη αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς, την διατροφική υποστήριξη και τέλος την ψυχολογική ισορροπία των αθλητών. Η πορεία του ΑΠΟΕΛ φέτος μας κάνει να συμπεραίνουμε ότι η ιατρική και παραϊατρική ομάδα έκανε εξαιρετικά την δουλειά της, ακόμα και σε περιόδους τρομερής πίεσης.
Σε θέματα μυϊκών τραυματισμών, το γεγονός ότι το επιτελείο δουλεύει για πολλά χρονιά μαζί, ο κορμός της ομάδας είναι ο ίδιος τα τελευταία χρονιά (άρα γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των ποδοσφαιριστών) και οι εμπειρίες που αποκόμισαν από τα συνεχόμενα παιχνίδια στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με την θέληση τους να αποφύγουν λάθη των προηγούμενων χρονών, μπορούμε να πούμε ότι έχουν επιτύχει σχεδόν μια τελεία χρονιά. Οι μυϊκοί τραυματισμοί έχουν μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και γενικά η αξιολόγηση των τραυματισμών έχει βελτιωθεί αισθητά.
Ο χρόνος επαναφοράς που προσδιορίζεται είναι σχετικά σωστός και στις περιπτώσεις του Μαντούκα, Αίλτον και Μαρσίνιο που χρειάστηκε εσπευσμένη μετάβαση τους στο εξωτερικό η απόφαση, όπως φάνηκε εκ το ύστερων, ήταν απόλυτα σωστή και το κατάλληλο χρονικό σημείο. Παράδειγμα η επαναφορά του Μαντούκα που ήταν ακριβός μια εβδομάδα πριν από τον ιστορικό αγώνα με την Λυών στην Γάλλια (όπως ήταν και η επιθυμία του προπονητή). Τα μυϊκά προβλήματα από θλάσης ή τραβήγματα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο πράγμα που υποδεικνύει τις σωστές αλλαγές που έγιναν σε προγράμματα εκγύμνασης, φυσιοθεραπείας και αποθεραπείας. Αν αναλογιστούμε παλαιότερες χρόνιες όπως η περσινή, ακόμα και με το υφιστάμενο ρόστερ, το ιατρικό δελτίο λόγο μυϊκών τραυματισμών ήταν πάντοτε γεμάτο, ειδικά στα τελευταία σταδία της χρόνιας. Γι αυτό τον λόγο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους συνεργάτες του κ Γιοβανοβιτς.
Σε θέματα κόπωσης, επίσης μπορούμε να πούμε ότι έγινε σωστός προγραμματισμός και αξιοποίηση του ρόστερ για να μπορέσουν μερικοί παίχτες κλειδιά να είναι έτοιμοι για τα τελευταία σταδία του πρωταθλήματος. Σε μια γεμάτη χρονιά όπως την φετινή, και με 10 παιχνίδια σε πολύ ψηλότερες έντασης από το κυπριακό πρωτάθλημα, θα ήταν τουλάχιστον αφελές εκ μέρους όλων μας να περιμένουμε η απόδοση της ομάδα να είναι συνεχεία σε πολύ ψηλά επίπεδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το επιτελείο μπορεί να επιλέξει ποια περίοδο θα ¨ξεκουράσει¨ την ομάδα, είτε με αλλαγές στην αρχική 11αδα (το λεγόμενο rotation) είτε χαμηλώνοντας έντασης στην προπόνηση, αν το επιτρέπουν και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις φυσικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ρίσκο αγωνιστικής κάμψης. Αυτό γίνεται σε όλες ανεξαίρετος τις ομάδες που αγωνίζονται σε ψηλού επίπεδου πρωταθλήματα. Αυτή η περίοδος για την ομάδα του ΑΠΟΕΛ φέτος ήταν η περίοδος Ιανουάριος – Φεβρουάριος ενώ στην περίοδο 2010-2011 έγινε μετά τον Μάρτιο με τα γνωστά αποτελέσματα.
Αν αναλογιστούμε ότι σε κάθε παιχνίδι του Champions League, οι παίχτες κάλυπταν κατά μέσω όρο 114 Km και με τους Χαραλαμπίδη και Πίντο στην λίστα με τους 10 παίχτες που κάλυψαν τα περισσότερα χιλιόμετρα μέχρι τώρα στο Champions League και βλέποντας την πολύ καλή κατάσταση που βρίσκεται αυτήν την στιγμή η ομάδα, μπορούμε να καταλάβουμε την εξαιρετική δουλειά που έγινε σε θέματα προγραμματισμού και φυσικής κατάστασης από τον προπονητή φυσικής κατάστασης, εργοφυσιολόγο, φυσιοθεραπευτή και την διατροφολόγο της ομάδας.
Δρ. Χάρης Τύμβιος (PhD)Επισκέπτης Καθ. Παν. Κύπρουwww.bhsdiagnostics.com