Με τον αγωνιστικό σχεδιασμό να έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και τον Πάουλο Σέρτζιο να έχει πραγματοποιήσει έξι μεταγραφές, χωρίς να υπολογίζουμε αυτή του Ν΄Νταο αλλά και ακόμα μια που έπεται, προκύπτουν κάποια συμπεράσματα τα οποία αξίζουν αναφοράς.
Λάτρης του έγκαιρου προγραμματισμού
Σε αντίθεση με τον Γιοβάνοβιτς και τη φήμη που απέκτησε ως δύσκολος έως και αναποφάσιστος σε θέματα μεταγραφών, ο Σέρτζιο αποδείχτηκε υπέρμαχος του έγκαιρου προγραμματισμού. Είναι πρωτόγνωρο για τον ΑΠΟΕΛ να έχει ολοκληρώσει ουσιαστικά τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας από το τέλος Ιουνίου. Οι επτά συνολικά προσθήκες καθιστούν το ρόστερ υπερπλήρης σε βαθμό που κάποιοι παίκτες θα έχουν τυπική παρουσία. Είναι για αυτό εξάλλου που υπήρξε προβληματισμός ανάμεσα στους οπαδούς μας για τις ανανεώσεις των Σατσιά και Ηλία.
Θέλοντας να αξιοποιήσει στο έπακρο το βασικό στάδιο προετοιμασίας ο Σέρτζιο έκρινε ότι πρέπει να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της ομάδας πριν την αναχώρηση για την Αυστρία. Ο Πορτογάλος προπονητής γνωρίζει ότι ο 3ος προκριματικός είναι ουσιαστικά όλη η χρονιά για τον ΑΠΟΕΛ και λειτούργησε με τη λογική της έγκαιρης στελέχωσης.
Από την άλλη πλευρά είναι γενικά παραδεκτό ότι η πιο έντονη και ποιοτική κίνηση στο μεταγραφικό παζάρι συμβαίνει τον Ιούλιο και τον Αυγούστο. Τότε οι περισσότερες ομάδες που προέρχονται από καλύτερα πρωταθλήματα ξεκαθαρίζουν το πλάνο τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ποιοτικοί παίκτες να κατηφορίζουν στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ. Κάπως έτσι και με τα ανάλογα οικονομικά ανταλλάγματα κατέληξαν στην ομάδα τα προηγούμενα χρόνια παίκτες όπως οι Αλμείδα, Γιάχιτς, Πάρντο, Τζιόλης.
Είναι προφανές ότι ο Σέρτζιο δεν είναι υποστηρικτής της αναμονής αυτής αφού έκρινε ότι δεν χρειάζεται να αφήσει περιθώριο για κάποια κίνηση την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου. Εκτός φυσικά και αν θα έχουμε και άλλες αποδεσμεύσεις!
Νεαροί αλλά ικανοί που θα βοηθήσουν; Θα αντέξουν το βάρος;
Έχουμε κάνει ειδική αναφορά για την ξεκάθαρη προτίμηση του Σέρτζιο σε νεαρούς παίκτες. Ο μέσος όρος ηλικίας των φετινών αποκτημάτων είναι 23,5 χρονών γεγονός ασυνήθιστο για τον ΑΠΟΕΛ. Το ζητούμενο για όλους αυτούς τους νεαρούς δεν είναι μόνο αν έχουν το ταλέντο για να δώσουν ουσιαστικές λύσεις αλλά αν είναι έτοιμοι να αντέξουν το βάρος που κουβαλά η φανέλα της ομάδας μας. Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα και σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τουλάχιστον τα πρώτα δείγματα γραφής.
Είναι επίσης γεγονός όσο και αν προσπαθήσει κάποιος να το υποβαθμίσει ότι οι παίκτες που αποκτήθηκαν προέρχονται από ομάδες που στην πλειοψηφία τους θεωρούνται κατώτερες του ΑΠΟΕΛ και στις οποίες οι παίκτες αυτοί δεν πέτυχαν κάτι σπουδαίο.
Αναφερόμαστε στις περιπτώσεις των Da Silba, Sheridan και Gonsalvez. Ακόμα και η περίπτωση του φτασμένου Gomes έχει τις ιδιαιτερότητες της αφού ο Πορτογάλος προέρχεται από μακρά αποχή ενώ δεν μπορεί να προπονηθεί σε φουλ ρυθμούς από την ημέρα που ξεκίνησε η προετοιμασία.
Οι Καρυπίδης, Πίντο και Τζιόλης αποχώρησαν αλλά ο προπονητής έκρινε ότι δεν είναι απαραίτητο να έρθουν παίκτες με παρόμοιες εμπειρίες και παραστάσεις. Ακόμα και η φιλοσοφία του στην ενίσχυση της προβληματικής επιθετικής γραμμής είχε το ίδιο σκεπτικό αφού προτίμησε να φέρει παίκτες που για πρώτη φορά θα αγωνιστούν σε επίπεδο πιο ψηλό από ότι στην μέχρι σήμερα καριέρα τους.
Γίνεται αντιληπτό ότι οι επιλογές του Σέρτζιο εμπεριέχουν μεγάλη δόση ρίσκου ιδιαίτερα αν κάποιος προτιμήσει να δει το ποτήρι μισοάδειο. Από την άλλη δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αναμένουμε να δούμε τι πάστα ποδοσφαιριστές είναι όλοι αυτοί που ήρθαν και πως θα δέσουν με την υπόλοιπη ομάδα.
Αν οι επιλογές του Σέρτζιο αποδειχτούν και ποιοτικές εκτός από έγκαιρες ο ΑΠΟΕΛ θα έχει κερδίσει πάρα πολλά και το ζητούμενο θα είναι η προσαρμογή όλων. Ο ΑΠΟΕΛ ουσιαστικά ξαναχτίζεται με τον τρόπο που επιθυμεί ο Σέρτζιο και είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή. Το μόνο θέμα που προκύπτει είναι ότι οι πρώτοι δυο αγώνες της χρονιάς στα πλαίσια του 3ου προκριματικού είναι και οι σημαντικότεροι.