Τώρα που ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, είναι η κατάλληλη στιγμή για να δούμε από κοντά τους κανονισμούς που διέπουν τον αριθμό παιχτών που δικαιούται να έχει η κάθε ομάδα, όπως και τις διάφορες κατηγορίες που μας μπερδεύουν κάθε λίγο, όπως γηγενής, κοινοτικός, ξένος με κοινοτικό διαβατήριο και άλλα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προλέξουμε είναι ότι η ΚΟΠ δεν είναι τελείως εναρμονισμένη με την UEFA σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν παρόμοιοι αλλά διαφορετικοί κανονισμοί μεταξύ τους. Όχι πως είναι κακό αυτό, αλλά οι Κυπριακές ομάδες που παίζουν Ευρώπη πρέπει να είναι προσεχτικές για να μην μπουν σε περιπέτειες.
Ας αρχίσουμε από τα κοινά σημεία. Και οι δύο οργανισμοί χρησιμοποιούν δύο λίστες παιχτών Α και Β. Η Λίστα Β υπάρχει για εγγραφή παιχτών μικρότερης ηλικίας, κάτω των 21, με απεριόριστο αριθμό παιχτών που μπορούν να εγγραφούν σε αυτή. Και οι δύο οργανισμοί τονίζουν ότι με το «κάτω των 21» εννοούν παίχτες οι οποίοι ήταν κάτω των 21 την πρώτη Ιανουαρίου της χρονιάς που ξεκινάει το πρωτάθλημα. Δηλαδή για την ποδοσφαιρική χρονιά 2011-2012 θα μπορούν να εγγραφούν στη Λίστα Β μόνο παίχτες που είχαν γεννηθεί πριν την 01/01/1990. Η μόνη διαφορά μεταξύ ΚΟΠ και UEFA όσο αφορά την Λίστα Β είναι πως η UEFA έχει ένα επιπλέων κανονισμό για το ότι ο παίχτης πρέπει να είναι γραμμένος στο σύλλογο για τουλάχιστον 2 χρόνια μετά τα 15 του.
Όλες οι διαφορές στους κανονισμούς και όλη η σύγχυση σχετίζεται με τη Λίστα Α. Στην Λίστα Β δεν υπάρχουν περιορισμοί σε κοινοτικούς και ξένους.
Πρώτα οι όροι. Όταν λέμε ότι οι κατηγορίες των παιχτών είναι Κύπριος, Κοινοτικός και Ξένος κάνουμε λάθος. Τόσο η UEFA όσο και η ΚΟΠ δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ των χωρών μελών της ομοσπονδίας. Όσο αφορά την ΚΟΠ και την UEFA όλοι οι Κύπριοι παίχτες είναι κοινοτικοί. Ο μόνος άλλος διαχωρισμός γίνεται στους κοινοτικούς είναι οι γηγενείς και μη γηγενείς, ο οποίος δεν έχει καμιά σχέση με την καταγωγή και υπηκοότητα του παίχτη, εξ ου και η λανθασμένη κατηγορία «Κύπριοι».
Η ΚΟΠ, μέσω της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος, επιτρέπει την εγγραφή 26 παιχτών στην Λίστα Α. και οι 26 πρέπει να είναι άνω των 21 με το μέτρο που αναφέραμε πιο πάνω. Από αυτούς μέχρι 5 μπορεί να είναι μη-κοινοτικοί, δηλαδή ξένοι. Επιπλέων, 9 από τους κοινοτικούς πρέπει όταν ήταν 18 χρονών να ήταν γραμμένοι σαν ποδοσφαιριστές στο μητρώο ποδοσφαιριστών της ΚΟΠ. Αυτοί οι 9 είναι οι γηγενείς. Από τον κανονισμό είναι φανερό ότι αν ένας παίχτης από άλλη χώρα μεγάλωσε στην Κύπρο και έπαιζε μπάλα στα 18 τότε θα μπορεί να εγγράφει σαν γηγενής. Αντιθέτως Κύπριοι παίχτες που πήγαν σε ακαδημίες εξωτερικού μικροί και επέστρεψαν στην Κύπρο μετά τα 18 τους δεν θεωρούνται γηγενείς αλλά κοινοτικοί.
Σύμφωνα με την ΚΟΠ αν μια ομάδα δεν καταφέρει να έχει 9 γηγενείς παίχτες άνω των 21, τότε δηλώνει λιγότερους παίχτες. Αν έχει 17 μη γηγενείς και μόνο 8 γηγενείς τότε δηλώνει 25 παίχτες. Το περσινό καλοκαίρι ο ΑΠΟΕΛ δήλωσε στην ΚΟΠ μόνο 25 παίχτες Λίστας Α γιατί είχαμε μόνο 8 γηγενείς. Τον χειμώνα που ανανεώθηκε η Λίστα επέστρεψε ο Δημήτρης Κυριάκου από τον τραυματισμό του και έφυγε ο Κουτσόπουλος αφήνοντας μας και πάλι με 25 παίχτες αλλά με 9 γηγενείς.
Αυτά τα κριτήρια είναι εντελώς διαφορετικά με τα κριτήρια που έχει η UEFA για τις εθνικές ομάδες των μελών της. Εκεί μετράει η υπηκοότητα και όχι η ανάπτυξη του παίχτη επιτρέποντας ένα πολιτογραφημένο παίχτη να παίζει. Είναι για αυτό που παίχτες σαν τον Πουρσα